ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ 73-67: Ο Γκούντουριτς απέτρεψε κάζο ολκής της Φενέρ!

Η αποδεκατισμένη «ουραγός» της κατάταξης της EuroLeague, Ζάλγκιρις έπαιξε ψυχωμένα στην Κωνσταντινούπολη, βρέθηκε να προηγείται και με +17 επί της Φενέρμπαχτσε, αλλά τελικά «λύγισε» με 73-67 από τα «κίτρινα καναρίνια», στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η αποδεκατισμένη «ουραγός» της κατάταξης της EuroLeague, Ζάλγκιρις έπαιξε ψυχωμένα στην Κωνσταντινούπολη, βρέθηκε να προηγείται και με +17 επί της Φενέρμπαχτσε, αλλά τελικά «λύγισε» με 73-67 από τα «κίτρινα καναρίνια», στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σ’ ένα ματς που επ ουδενί διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά σίγουρα είχε μεγάλες συγκινήσεις, η Φενέρμπαχτσε έκαμψε τη σθεναρή αντίσταση της Ζάλγκιρις (73-67) στο Ulker Sports and Event Hall, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει στο δεύτερο γύρο της EuroLeague.

Για να συμβεί αυτό, όμως, έπρεπε να έρθουν τα πάνω-κάτω στο ματς, αφού η Ζάλγκιρις των πέντε απουσιών (Γιάνις Στρέλνιεκς, Τζόφρε Λοβερν, Τάι Γουέμπστερ, Παουίλιους Γιανκούνας και Αρτούρας Μιλάκνις) προηγήθηκε ακόμα και με +17 στην τρίτη περίοδο (26-43).

Εντούτοις, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το προβάδισμά της και τα «κίτρινα καναρίνια» εξαπέλυσαν την αντεπίθεσή τους στην τελευταία περίοδο, κατακτώντας εν τέλει το «ροζ φύλλο αγώνα», που τους ανέβασε στο 9-10 ρεκόρ και τους έφερε ακόμα πιο κοντά στη ζώνη των Playoffs της EuroLeague. Στο 3-15 βυθίστηκε η Ζάλγκιρις, η οποία παραμένει σταθερά στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Για τους νικητές, που παρατάχθηκαν επίσης με αρκετές απουσίες (Νάντο Ντε Κολό, Γιαν Βέσελι, Μάριαλ Σάγιοκ, Ντανίλο Μπαρτέλ και Ισμέν Ακπινάρ), ο Μάρκο Γκούντουριτς ηγήθηκε στο σκοράρισμα με 19 πόντους, έχοντας ως άξιους συμπαραστάτες του τους Σεμούς Χαζέρ και Ακίλε Πολονάρα που συμπλήρωσαν από 13 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Από πλευράς ηττημένων, ο Εντγκάρας Ουλάνοβας σημείωσε 16 πόντους απέναντι στην πρώην ομάδα του, ο Καρόλις Λουκοσιούνας μέτρησε 15 πόντους με 5/13 τρίποντα, ενώ ο Μάρεκ Μπλάζεβιτς κατέγραψε double-double με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ.

 

Ο αγώνας

Το «θέαμα» που παρουσίασαν οι δύο ομάδες στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν λίαν επιεικώς οικτρό, με τα λάθη και την… εκνευριστική αστοχία να το χαρακτηρίζουν. Η βραδύτητα του ρυθμού ευνοούσε τους Λιθουανούς, που ήταν ελαφρώς πιο ορθολογικοί και προηγήθηκαν με 4-9 μετά από οκτώ λεπτά στο ματς και 7-13 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Η ομάδα του Γιούρι Ζνοβντς συνέχισε και στη δεύτερη περίοδο να έχει τα ηνία, «μπλοκάροντας» όλα τα επιθετικά ατού των γηπεδούχων. Η διαφορά ξεπέρασε για πρώτη φορά τους δέκα πόντους (10-21), με τους Τούρκους στη συνέχεια να βγάζουν μία σπασμωδική αντίδραση και να μειώνουν στους πέντε (20-25), προτού το πρώτο ημίχρονο ολοκληρωθεί με τους Λιθουανούς στο +6 (24-30).

Τα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου ανήκαν ολοκληρωτικά στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι με επί μέρους 2-13 «εκτόξευσαν» την υπέρ τους διαφορά στους 17 πόντους (26-43), βάζοντας την τουρκική ομάδα με την πλάτη στον τοίχο. Ωστόσο, τα «κίτρινα καναρίνια» βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούσε η περίσταση και κατάφεραν στη συνέχεια να ροκανίσουν το μεγαλύτερο μέρος της εις βάρος τους διαφοράς (44-48), με τον επίλογο της τρίτης περιόδου να γράφεται δια χειρός Λουκοσιούνας από τα 6.75 (44-51).

Η κατάσταση άλλαξε ριζικά στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τους Τούρκους να γυρίζουν τον διακόπτη και να εξαλείφουν τη διαφορά των Λιθουανών. Με τρομερή αντεπίθεση μετά το 51-60 του 33′, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς (που απουσίασε από τον πάγκο της ομάδας του λόγω κορωνοϊού) προσπέρασε στο σκορ (66-64) με τρίποντο του Χαζέρ από τη γωνία στα 2’43”, παίρνοντας το μομέντουμ στο crunch time. Έπειτα από αλληλουχία άστοχων προσπαθειών, ο Ουλάνοβας, με τρίποντο, έβαλε τους φιλοξενούμενους με προβάδισμα ενός πόντου στο ακροτελεύτιο λεπτό (66-67), αλλά ο Γκούντουριτς με «κρύο αίμα» απάντησε με τον ίδιο τρόπο στα 44.7″ για το νέο προσπέρασμα της Φενέρ (69-67). Στη συνέχεια, στα 29.4″, ο Καλνιέτις έκανε air-ball σε τρίποντο και ο Μπούκερ με περίσσια ψυχραιμία, που τον οδήγησε σε 2/2 βολές στα 25.2″, έφερε τους γηπεδούχους σε απόσταση δύο κατοχών (71-67). Εν τέλει, ο Καλνιέτις υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ στα 18.2″ και εκμηδένισε και τις τελευταίες ελπίδες των Λιθουανών για «διπλό», με τους Τούρκους να φτάνουν στο στόχο τους έστω και με τα… χίλια ζόρια.

Τα δεκάλεπτα: 7-13, 24-30, 44-51, 73-67

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά των δύο ομάδων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News