ΡΑΛΙ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ: Ο 48χρονος Σεμπάστιαν Λεμπ κατέκτησε τη νίκη κι έγραψε ιστορία

Ο Σεμπαστιάν Λεμπ, ο οποίος στις 26 Φεβρουαρίου θα συμπληρώσει 48 χρόνια ζωής, έγινε ο γηραιότερος οδηγός που κατέκτησε μία νίκη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (WRC), μετά την σημερινή (23/01) επικράτηση του, στο Ράλι του Μόντε Κάρλο.

Ο Γάλλος «πιλότος», οδηγώντας ένα M-Sport Ford, με την νέα του συνοδηγό, Ιζαμπέλ Γκαλμίς, πέτυχε την 80η νίκη της καριέρας του στο WRC και την όγδοη στο θρυλικό ράλι του Πριγκηπάτου.

Στην δεύτερη θέση και σε απόσταση μόλις 10,5 δευτερολέπτων, τερμάτισε ο συμπατριώτης του, Σεμπαστιάν Οζιέ με Toyota, ενώ ο Λεμπ πήρε το ρεκόρ για τον γηραιότερο νικητή σε αγώνα ράλι, από τον Σουηδό, Μπιόρν Βαλντεγκαρντ, ο οποίος το 1990 επικράτησε στο ράλι σαφάρι στην Κένυα, σε ηλικία 46 ετών και πέντε μηνών.

Ο Λεμπ έκλεισε 20 χρόνια νικών

«Φυσικά και είμαι πολύ χαρούμενος, δεν περίμενα κάτι τόσο καλό όταν ήλθα εδώ. Ηταν μια υπέροχη μάχη, ο Οζιέ ήταν πολύ γρήγορος», σχολίασε μετά την νίκη του ο Λεμπ, λίγο πριν ανεβεί στο βάθρο για να ακουσθεί η «Μασσαλιώτιδα».

Ο Λεμπ οδηγεί σε κορυφαίο επίπεδο εδώ και είκοσι χρόνια, καθώς σημείωσε την πρώτη του νίκη το 2002 στην Γερμανία, ενώ έχει επικρατήσει στο Μόντε Κάρλο, το 2003, το 2004, το 2005, το 2007, το 2008, το 2012, το 2013 και το 2022.

Ο Αλσατός οδηγός, πέρασε στην Ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ως ο πρώτος νικητής ράλι WRC με υβριδική τεχνολογία. Με έναν ηλεκτροκινητήρα εκτός από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, οι πιλότοι επωφελήθηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα, περιστασιακά, από πλεόνασμα ισχύος.

Οσον αφορά στην συνοδηγό του, η Ιζαμπέλ Γκαλμίς είναι «νεοφώτιστη» στο κορυφαίο επίπεδο και έγινε η -μόλις- δεύτερη αρχάρια «πιλότος» που νίκησε στο WRC, μετά την Φαμπρίττζια Πονς, το 1997.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News