Τζουζέπε Φαρίνα - Φλέρταρε με τον θάνατο, τον βρήκε πηγαίνοντας να αντικαταστήσει τον Ιβ Μοντάν

Σαν σήμερα: Τζουζέπε Φαρίνα – Φλέρταρε με τον θάνατο, Ιβ Μοντάν, 13 Μαΐου, Formula 1.

Ο Ντοτόρε Εμίλιο Τζουζέπε “Νίνο” Φαρίνα (30 Οκτωβρίου 1906 – 30 Ιουνίου 1966) ήταν ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, κερδίζοντας τον τίτλο του πρωταθλήματος του 1950.

Ήταν επίσης Ιταλός πρωταθλητής την τριετία 1937, 1938 και 1939. Ήταν «διάβολος από το Τορίνο», όπως των αποκαλούσαν οι υπόλοιποι πιλότοι λόγω του επιθετικού τρόπου με τον οποίο οδηγούσε.

Στις 13 Μαΐου -σαν σήμερα- το 1950 διεξήχθη το πρώτο Grand Prix στην ιστορία της Formula 1. Ο αγώνας έγινε στο Silverstone. Ο Emilio Giuseppe “Nino” Farina με Alfa Romeo 158 ήταν ο νικητής, με μέση ωριαία ταχύτητα 90.96 μιλίων. Θα χρισθεί και πρωταθλητής μετά από ένα κύκλο 7 αγώνων (Grand Prix του Μονακό, Indy 500, Ελβετικό, Βέλγικο, Γαλλικό και Ιταλικό Grand Prix).

Γεννημένος στο Τορίνο, ο Φαρίνα ήταν γιος του Τζιοβάνι Κάρλο Φαρίνα (1884-1957), ιδρυτή εταιρείας που κατασκεύαζε αμαξώματα Stabilimenti Farina. Ξεκίνησε να οδηγά ένα δικύλινδρο Temperino στην ηλικία των εννέα ετών. Ο Φαρίνα σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Διακρίθηκε επίσης για τις ικανότητές του στο σκι, το ποδόσφαιρο και τον στίβο. Υπήρξε αξιωματικός του ιππικού στον ιταλικό στρατό.

Προσπαθώντας να νικήσει τον πατέρα του

Ενώ ήταν ακόμα στο πανεπιστήμιο, ο Φαρίνα αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα μεταχειρισμένο Alfa Romeo, με το οποίο αγωνίστηκε στην ανάβαση Αόστα-Γκραν Σαν Μπερνάρντο. Προσπαθώντας να νικήσει τον πατέρα του συγκρούστηκε και τραυματίστηκε στον ώμο και το πρόσωπο. Ο πατέρας του τερμάτισε τέταρτος.

Μετά το 1950 και τη νίκη στην πρώτη Formula 1 όλων των εποχών, αντιμετώπισε προβλήματα.

Ενεπλάκη σε δυστυχήματα. Στο Grand Prix του Deauville του 1936, προσπάθησε να περάσει τον Marcel Lehoux. Η Alfa Romeo 8C του Farina συγκρούστηκε με την ERA (English Racing Automobiles) του Lehoux, με αποτέλεσμα η ERA να ανατραπεί και να πάρει φωτιά. Ο Lehoux πετάχτηκε έξω, αλλά υπέστη κάταγμα στο κρανίο και πέθανε στο νοσοκομείο. Ο Φαρίνα γλίτωσε με ελαφρά τραύματα. Δύο σεζόν αργότερα, κατά τη διάρκεια του Gran Premio di Tripoli, το 1938, η Maserati 4CM του Λάσζλο Χάρτμαν, «έκλεισε» τον Φαρίνα. Τα αυτοκίνητα συγκρούστηκαν και ανατράπηκαν. Ο Φαρίνα δεν είχε σοβαρά τράυματα, αλλά ο Χάρτμαν απεβίωσε την επόμενη μέρα.

Προσπάθησε να αποφύγει τον μικρό, έπεσε σε θεατές…

Το 1953 και ενώ ήταν στη Ferrari, ενεπλάκη σε ένα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο. Στον πρώτο αγώνα της σεζόν, στο Γκραν Πρι της Αργεντινής, ο Πρόεδρος Χουάν Περόν είχε επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο θεατών στον αγώνα.

Αρκετοί εξ αυτών βρέθηκαν ακόμα και στην πίστα. Κάποια στιγμή, ο Φαρίνα είδε μπροστά του ένα αγόρι ενώ ήταν αφοσιωμένος σε μια επικίνδυνη στροφή. Προσπάθησε να αποφύγει τον μικρό, έπεσε σε θεατές σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Το 1954 είχε ένα ακόμα ατύχημα στη Μόντσα. Υπέστη σοβαρά εγκαύματα, γέμισε ουλές και πλέον αγωνιζόταν μόνο με μορφίνη και παυσίπονα.

Μετά το τέλος της καριέρας του εργάστηκε στον τομέα των αντιπροσωπειών. Σκοτώθηκε το 1966, σε ηλικία 59 ετών. Οδηγούσε μια Lotus Cortina κα πήγαινε στη Γαλλία. Επρόκειτο να παρακολουθήσει το GP της Γαλλίας και να πάρει μέρος στα γυρίσματα της ταινίας «Grand Prix», όπου επρόκειτο να οδηγεί αντί του Γάλλου ηθοποιού, Ιβ Μοντάν.

Αργυρό για την Ελλάδα

2021: Η Ελλάδα κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο πρόγραμμα του Κόμπο της καλλιτεχνικής κολύμβησης με 89.1000 βαθμούς κατά την διάρκεια των αγώνων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που πραγματοποιείται στην Βουδαπέστη. Την πρώτη θέση με 94.1000 βαθμούς πήρε η Ουκρανία ενώ την τρίτη θέση με 86.0667 πήρε η Λευκορωσία.

2012: Ο Ολυμπιακός κατακτά τον τίτλο της Euroleague, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, όταν στον τελικό του Final Four που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 61-62 καλύπτοντας τους 19 πόντους της διαφοράς μέσα στα 12 τελευταία λεπτά. Ο Βασίλης Σπανούλης ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης.

2011: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο ο Χρήστος Αθανασόπουλος, πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Παναθηναϊκού επί προεδρίας Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός

2007: Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Superleague Ελλάδα 2007 ο Ολυμπιακός νικά τον Ιωνικό με 3-5 και στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος συγκεντρώνοντας 71 βαθμούς, 9 περισσότερους από την δεύτερη ΑΕΚ. Την παράσταση όμως κλέβει ο Γιάννης Κατεμής του Ατρόμητου Αθηνών που σημειώνει το πρώτο γκολ της ομάδας του εναντίον του Άρη στην Θεσσαλονίκη (1-2) με ένα σουτ πίσω από τη σέντρα. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ανακηρύσσεται ο Νίκος Λυμπερόπουλος της ΑΕΚ με 18 γκολ.

1999: Ο Αμερικανός γκόλφερ Gene Sarazen πεθαίνει σε ηλικία 97 ετών στην Φλόριντα. Είναι ένας από τους πέντε μοναδικούς γκόλφερς, μαζί με τους Ben Hogan, Jack Nicklaus, Gary Player και Tiger Woods, που έχει κερδίσει όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, Grand Slam, US Open, Πρωτάθλημα PGA, British Open και The Masters.

1999: Η Ρουμάνα Mikaela Melinde κάνει 2 παγκόσμια ρεκόρ στην σφυροβολία με 73.29 και 75.97 σε μήτινγκ στην Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας, καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό της 73.14 από τον Ιούλιο του 1998.

Εξήνα τραυματίες από μαχαιριές, πυρβολισμούς…

1990: Το ματς της δεκαετίας μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο γήπεδο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ. Τελικά εξελίχθηκε σε επεισόδια μεταξύ των Blue Boys (οπαδών της Ντιναμό) και των Delije (Ηρώων) (οπαδών του Αστέρα). Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι Κροατικές εκλογές τις οποίες κέρδισε η Κροατική Δημοκρατική Ένωση που υποστήριζε την ανεξαρτησία της χώρας. Τα επεισόδια είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 60 άτομα από μαχαιριές, πυροβολισμούς αλλά και δηλητηρίαση από δακρυγόνα.

1987: Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων στο ΟΑΚΑ, Άγιαξ-Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0 με σκόρερ τον Marco van Basten.

1968: Διεξάγεται φιλικός αγώνας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Τότεναμ σε μια κατάμεστη Λ. Αλεξάνδρας. Τελικό αποτέλεσμα 2-2. Πριν την έναρξη του αγώνα έχουμε μια μοναδική στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά πρωτυπία. Διεξάγεται αγώνας ανάμεσα στα τσικό του Παναθηναϊκού και την ομάδα των τριών πρώτων τάξεων του Γυμνασίου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Αυτό συνέβη γιατί στην ομάδα του σχολείου συμμετείχε ο γιός του μεγαλοστελέχους της χούντας Νικολάου Μακαρέζου, ο οποίος και μεσολάβησε. Για την ιστορία το ματς έληξε 3-1 υπέρ των τσικό του Παναθηναϊκού.

1967: Δοκιμάζεται για πρώτη φορά οχτάγωνο ριγκ για την αποφυγή τραυματισμών στις γωνίες.

1964: Ο μέσος του Εθνικού, Ανδρέας Αντωνάτος, αγωνίζεται για πρώτη και τελευταία φορά με τα χρώματα της εθνικής, στον φιλικό αγώνα Ελλάδα-Αιθιοπία 3-1 στη Λεωφόρο.

Το ρεκόρ του Τρόντζου

1956: Ο Γιώργος Τρόντζος, της ΧΑΝΘ και της ΑΕΚ, που στη δεκαετία του ’60 το όνομά του ήταν συνώνυμο με του “ψηλού”, σημειώνει ατομικό ρεκόρ με την εθνική ομάδα μπάσκετ σκοράροντας 29 πόντους εναντίον της Βουλγαρίας. Με την εθνική θα σημειώσει συνολικά 1535 πόντους σε 135 αγώνες.

1946: Η ΕΦΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) επαναδραστηριοποιείται και πρόεδρος ορίζεται ο Κ. Νικολόπουλος. Η ομοσπονδία είχε αναστείλει τη λειτουργία της από το 1940 έως το 1945 λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ο ιδρυτής της Ιωάννης Κετσέας θα επιστρέψει στη θέση του προέδρου όπου θα παραμείνει έως το θάνατό του, στις 6/4/1965.

1931: Η ΔΟΕ, με πρόεδρο τον κόμη Henri Baillet-Latour του Βελγίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Pierre de Coubertin, αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο έπειτα από τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρώτος «Γύρος της Ιταλίας» 

1909: Διεξάγεται ο πρώτος ποδηλατικός “Γύρος της Ιταλίας” στο Μιλάνο. Αποτελείται από 8 διαδρομές και έχει μήκος 2448 χιλ., νικητής του οποίου θα ανακηρυχθεί ο ιταλός Λουίτζι Γκάνα. Εμπνευστής της διοργάνωσης, είναι ο Εμίλιο Καμίλο Κοσταμάνια, εκδότης της ιταλικής εφημερίδας “La Gazzetta Dello Sport”.

1868: Μία ομάδα αβορίγινων της Αυστραλίας φτάνει στο Gravesend της Αγγλίας για να δώσει μία σειρά από αγώνες επίδειξης κρίκετ με τοπικές ομάδες, στην 81η επέτειο από την ημέρα που ο “Πρώτος Στόλος” του Άρθουρ Φίλιπ αναχωρούσε έχοντας στα αμπάρια του 1300 κατάδικους μαζί με τα παιδιά τους. Η περιοδεία θα διαρκέσει 6 μήνες. Σε 47 αγώνες οι Αυστραλοί θα σημειώσουν 14 νίκες, 19 ισοπαλίες ενώ θα χάσουν 14 φορές, ενώ μετά από κάθε αγώνα θα ακολουθεί επίδειξη μπούμερανγκ ή δόρατος. Παρά την αρνητική στάση προς τους Αβορίγινες στην αρχή της περιοδείας, οι Βρετανοί θα αρχίσουν να τους συνηθίζουν και να τους επαινούν.

1854: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπιλιάρδου στο Malcolm Hall της Νέας Υόρκης.

1843: Είναι ημέρα Πέμπτη και διεξάγεται στην πλατεία Αγίου Θεοδώρου το “Μέγα Ολυμπιακόν Θέαμα Ιππασίας”. Θεωρείται η πρώτη ιπποδρομία στην Αθήνα με διοργανωτή την “Εταιρεία Ιππασίας και Γυμναστικής” που διευθύνεται από τον Αγγελο Ρωμανίνη. Ιπποδρομίες όμως στην Ελλάδα διεξάγονται ήδη από δεκαετίας και μάλιστα στην Ζάκυνθο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News