Τέα φον Χάρμπου, απάτησε με Ινδό τον άντρα της, της χρωστάμε τον «Τάφο του Ινδού»

Όταν η γερμανίδα ηθοποιός και συγγραφέας Thea von Harbou πέθαινε την 1η Ιουλίου –σαν σήμερα- του 1954, στο Βερολίνο, σε ηλικία 66 ετών προφανώς αγνοούσε πλήρως τη μεταθανάτια σχέση της με τον Παναθηναϊκό. Για την ακρίβεια ότι άθελά της ονομάτισε το κλειστό γήπεδο που βρίσκεται κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αυτό που σήμερα φέρει την ονομασία “Κλειστό Γυμναστήριο Λεωφόρου Αλεξάνδρας «Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος»”, αλλά αρκετοί αποκαλούν και τώρα «Τάφος του Ινδού». Όπως ακριβώς είναι ο τίτλος ταινίας σε σενάριο της Τέα φον Χάρμπου (The Indian Tomb).

Το γήπεδο ήταν το πρώτο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1959. Tα εγκαίνια του έγιναν στις 19 Μαρτίου το 1960. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 1.500 θέσεις.

Γιατί όμως «Τάφος του Ινδού»; Πρόκειται για κάτι στο οποίο ουδείς μετά από τόσα χρόνια μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Ο αστικός μύθος θέλει τον ερασιτέχνη μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού και μετέπειτα γενικό διευθυντή της ΚΑΕ, Τάσο Στεφάνου να παρακολουθεί με συμπαίκτες του στον κινηματογράφο «Αρτζεντίνα» την ταινία «Ο Τάφος του Ινδού».

Κάποιες σκηνές έχουν γυριστεί σε υπόγειο τάφο, ο οποίος θυμίζει κλειστό γήπεδο. Ο Στεφάνου φέρεται να το εντόπισε και είπε στους φίλους του ότι αυτό είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Κάπως έτσι βαφτίστηκε ο «Τάφος του Ινδού».

Το σενάριο της ταινίας έγραψε το 1920 η γερμανίδα ηθοποιός και συγγραφέας Thea von Harbou. Η ταινία γυρίστηκε από τον δεύτερο σύζυγό της Fritz Lang αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό της, το 1959.

Η Τέα Γκαμπριέλε φον Χάρμπου, γεννημένη στις 27 Δεκεμβρίου 1888 στο Τάουπερλιτς σεναριογράφησε αρκετά έργα του βωβού κινηματογράφου και ανέλαβε την σκηνοθεσία σε δύο. Είναι μια από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του γερμανικού κινηματογράφου της εποχής του μεσοπολέμου.

Εκπαίδευση σε μοναστήρι με γλώσσες, πιάνο και βιολί

Γόνος εύπορης οικογένειας ευγενούς καταγωγής, έτυχε ιδιαίτερης εκπαίδευσης σε μοναστήρι από ιδιωτικούς δασκάλους που της δίδαξαν πολλές γλώσσες καθώς και πιάνο και βιολί. Ήταν παιδί θαύμα. Τα πρώτα της έργα, ένα διήγημα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό και ένας τόμος με ποιήματα που εκδόθηκαν με έξοδα της οικογένειας, επικεντρώθηκαν στις αντιλήψεις για την τέχνη, θέμα που θεωρείται ασυνήθιστο για ένα κορίτσι δεκατριών ετών. Ήθελε να κερδίζει τα προς το ζην μόνη της, κάτι που την οδήγησε να γίνει ηθοποιός παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της.

Γνώρισε τον ηθοποιό Ρούντολφ Κλάιν-Ρογκ. Παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1917 μετακόμισαν στο Βερολίνο, όπου η Χάρμπου αφοσιώθηκε στο να χτίσει την καριέρα της ως συγγραφέας. Ο Ρονγκ ήταν πρωταγωνιστής σε ταινίες, κυρίως, του Φριτς Λανγκ.

Η σχέση με τον Λανγκ, τον νεαρό Ινδό και τους ναζί

Συνεργάστηκαν στη συγγραφή του βιβλίο «Τάφος του Ινδού» και αργότερα η Χαρμπού χώρισε τον Ρονγκ. Το 1922, παντρεύτηκε τον Φριτς Λανγκ, λίγο μετά τον θάνατο της συζύγου του. Μόνο που η σχέση του δεν κράτησε πολύ. Ο Λανγκ κυνηγούσε μονίμως μικρότερες γυναίκες και ύστερα από λίγα χρόνια έπιασε την  Thea von Harbou να τον απατά με τον Ayi Tendulkar, έναν Ινδό δημοσιογράφο και μαθητή 17 χρόνια νεότερο από αυτήν. Χώρισαν στις 20 Απριλίου 1933. Η Harbou και ο Ayi Tendulkar συνήψαν μυστικό γάμο, επειδή το ναζιστικό κράτος δεν επέτρεπε σε ένα άτομο δημόσιου χαρακτήρα να παντρευτεί έναν μελαχρινό Ινδό.

Με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η γερμανική κινηματογραφική βιομηχανία άρχισε να χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Η Χάρμπου ήταν πιστή στο νέο καθεστώς και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατηγορήθηκε ότι το υπηρέτησε. Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 1945, κρατήθηκε σε βρετανικό στρατόπεδο φυλακών. Η Χάρμπου ισχυρίστηκε ότι εντάχθηκε στο Ναζιστικό Κόμμα μόνο για να βοηθήσει Ινδούς μετανάστες στη Γερμανία, όπως ο σύζυγός της.

Το χάλκινο για την εθνική ομάδα πόλο ανδρών

2021: Η εθνική ομάδα πόλο ανδρών κερδίζει την Ιταλία με 10-8 στον μικρό τελικό του World League Super Final που διεξάγεται στην Τιφλίδα και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο

2018: Ο Ρώσος μέσος Aleksandr Erokhin γράφει ιστορία στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων όταν γίνεται ο πρώτος παίκτης που μπαίνει ως 4η αλλαγή στην παράταση αντικαθιστώντας τον Daler Kuzyaev στον αγώνα Ισπανία – Ρωσία (1-1 καν. 3-4 πέναλτι) για την φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τον νέο κανονισμό της FIFA που επιτρέπει 4η αλλαγή στην παράταση

2004: Η Ελλάδα προκρίνεται στον τελικό του Euro αποκλείοντας και την Τσεχία με 1-0 στην παράταση με το αργυρό γκολ του Δέλλα, από εξαιρετικό κόρνερ του Τσιάρτα στο 105’. Το απίστευτο έχει αφήσει άφωνο τον κόσμο του ποδοσφαίρου και το CNN δείχνει εικόνες από μία Αθήνα, που πανηγυρίζει ασταμάτητα

2001: Η 22χρονη Κουβανή Osleidys Menendez γίνεται η πρώτη γυναίκα ακοντίστρια που σπάει το φράγμα των 70μ. με βολή 71,54μ. στα πλαίσια του διεθνούς μίτινγκ ‘’Βαρδινογιάννεια’’ στο Ρέθυμνο

1999: Η FIDE ανακοινώνει την Λίστα Βαθμολόγησης Elo και ο 36χρονος Gary Kasparov βρίσκεται στην κορυφή με 2851 βαθμούς με τον Anand δεύτερο με 2771, 80 βαθμούς (!) πίσω. Η επίδοση του Kasparov δεν είναι μόνο η υψηλότερη αλλά θα παραμείνει ένα ανίκητο ρεκόρ ακόμη και μετά την επίσημη αποχώρησή του στις 10/3/2005.

1993: Ο διαιτητής William Weiler αποβάλλει 20 ποδοσφαιριστές στον αγώνα πρωταθλήματος Sportivo Ameliano – General Caballero στην Παραγουάη όταν αυτοί συμπλέκονται, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας.

1977: Η Ανατολικογερμανίδα Marlit Oelter σπάει στη Δρέσδη το φράγμα των 11″ στα 100μ με 10.88.

1973: Πρώτη αναμέτρηση ΗΠΑ-Κίνα στο μπάσκετ. Η ομάδα των Αμερικανών επιλέκτων κερδίζει τη Σαγκάη με 96-61.

1972: Ξεκινάει στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας η μεγάλη μάχη μεταξύ Fisher και Spassky για τον παγκόσμιο τίτλο στο σκάκι. Οι παραξενιές του Αμερικάνου Fisher αποτελούν αφορμή για να προβληθεί το σκάκι για πρώτη φορά διεθνώς.

Ο θρίαμβος του Frantisek Fadrhonc

1970: Ο Τσέχος προπονητής Frantisek Fadrhonc αναλαμβάνει την εθνική ομάδα της Ολλανδίας. Θα μείνει στον πάγκο της μέχρι τις 26/3/1974 και στην θητεία του θα συγκεντρώσει τον δεύτερο καλύτερο μέσο όρο πόντων (2.15) πίσω από τον Marco van Basten (2.19), με 13 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες σε 20 αγώνες. Το 1975 θα αναλάβει την ΑΕΚ, την οποία θα οδηγήσει στα ημιτελικά του UEFA Cup (1976) και στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος το 1978.

1967: Η πρώτη έγχρωμη μετάδοση του BBC2 στην Αγγλία κρατάει 7 ώρες σε κάλυψη του Wimbledon

1955: Ο Γιάννης Βάζος, ο πρώην διεθνής του Ολυμπιακού, γνωστός ως «αλεπού», αναλαμβάνει προπονητής της Ανόρθωσης στην Κύπρο και θα την αναδείξει πρωταθλήτρια, παρά τις ελλείψεις, αφού τέσσερα βασικά στελέχη, οι: Σάιλος, Παπαδόπουλος, Φωτεινός και Χατζηλουίζος, είχαν συλληφθεί βάσει του νόμου περί εκτάκτου ανάγκης και θα εξέτιαν ποινή φυλάκισης καθ΄ όλη την διάρκεια της περιόδου. Ασχέτως από της επιτυχία αυτή, ένα χρόνο μετά οι Αγγλικές αρχές δεν θα ανανεώσουν την άδεια παραμονής του προπονητή και αυτός θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 28/7/1956.

1953: Εγκαινιάζεται το Στάδιο της Δόξας Δράμας με τον αγώνα Δόξα Δράμας-ΠΑΟ (2-2) ανήμερα της 40ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης από τους Βούλγαρους.

Και εγένετο Adidas

1924: Ο Adi Dassler και ο αδερφός του Rudolf ιδρύουν εταιρεία με αντικείμενο την κατασκευή αθλητικών παπουτσιών και δύο χρόνια μετά κατασκευάζουν το πρώτο παπούτσι στίβου με καρφιά βάρους 223γρ, δυόμισυ φορές βαρύτερο από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς του 1964. Τον Απρίλιο του 1948 τα αδέρφια χωρίζουν και στις 18/8/1949 ο Andy καταχωρεί επίσημα τον τίτλο “Adidas” από τα αρχικά του ονόματός του ενώ ο Rudolf ιδρύει την “Puma”. Το 1963 η Adidas θα κατασκευάσει την πρώτη της μπάλα ποδοσφαίρου.

1920: Η Γαλλίδα Suzanne Lenglen γίνεται η πρώτη τενίστρια που κερδίζει τρεις τίτλους στο Wimbledon σε μια χρονιά, τον ατομικό, τον διπλό και τον μικτό διπλό.

1906: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

1903: Διοργανώνεται για πρώτη φορά ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, ο οποίος διαρκεί 19 ημέρες και έχει μήκος 2.500χλμ. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση μετέχουν 60 ποδηλάτες αλλά θα τερματίσουν μόνο 21. Νικητής ο Maurice Garin.

1893: Το πρώτο ποδηλατοδρόμιο στην Αμερική που φτιάχτηκε από ξύλο εγκαινιάζεται στο Σαν Φρανσίσκο.

1860: Πεθαίνει ο 60χρονος Αμερικανός Charles Goodyear, ο οποίος το 1839 εφηύρε τη μέθοδο θείωσης των ελαστικών (βουλκανισμός) και παρήγαγε τα ομώνυμα ελαστικά αυτοκινήτων. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της Φόρμουλα 1.

1859: Ο πρώτος κολεγιακός αγώνας μπέιζμπολ, Amherst – Williams College 66-32, διεξάγεται στο Pittsfield της Μασσαχουσέτης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News