Ο «Παναθηναϊκάκιας» Βέγγος ήταν «Ολυμπιακάρα» - Μεγάλωσε με δύο ποδοσφαιριστές

Σαν σήμερα: Ο «Παναθηναϊκάκιας» Θανάσης Βέγγος ήταν «Ολυμπιακάρα» – Μεγάλωσε με δύο ποδοσφαιριστές, Κινηματογράφος, 29 Μαΐου.

Ο μοναδικός Θανάσης Βέγγος φανατικός ποδοσφαιρόφιλος ερωτεύεται την κόρη επίσης κάποιου φανατικού ποδοσφαιρόφιλου αντίπαλης όμως ομάδας. Διαδοχικές συγκρούσεις γεμάτες χιούμορ αστείες παρεξηγήσεις και μια απίστευτη ομάδα ηθοποιών δίνουν στην ταινία ξεχωριστό κέφι και ασυγκράτητο γέλιο.

Πρόκειται για την ταινία «Ο τρελάρας», που βγήκε στις αίθουσες το 1963. Μια κωμωδία της Τζαλ Φιλμ σε σκηνοθεσία του Τζανή Αλιφέρη, σενάριο του Ναπολέοντα Ελευθερίου και φωτογραφία του Τάκη Καλαντζή.

Πρωταγωνιστούν οι: Θανάσης Βέγγος, Ντίνα Τριάντη, Κώστας Δούκας, Λαυρέντης Διανέλλος, Δημήτρης Νικολαΐδης, Σαπφώ Νοταρά, Κώστας Παπαχρήστος, Νικήτας Πλατής, Μαίρη Γαρουφαλάκη, Παύλος Καταπόδης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μαρίκα Μαυροπούλου, Αντώνης Κουφουδάκης, Φιλήμων Μεθυμάκης, Δημήτρης Ντάρλας, Αντώνης Βούλγαρης, Λίλιαν Σταμάτογλου, Δημήτρης Κούκης, Θόδωρος Κεφαλόπουλος, Βασίλης Καϊλας, Τάκης Μηλιάδης, Στράτος Καμενίδης (τραγούδι), Τζίνα (τραγούδι).

Καφές και τάβλι στη Λωφόρο

Η σκηνή που λατρεύουν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι διαδραματίζεται στο γήπεδο της Λεωφόρου το 1963. Εκεί συναντώνται ο Θανάσης Βέγγος και ο Κώστας Δούκας. Πίνουν καφεδάκι από το θερμός του δεύτερου και παίζουν τάβλι. Λίγο αργότερα αρχίζει το ματς και οι δύο… αντίπαλοι αποκαλύπτονται καθώς ο Βέγγος ανοίγει την ομπρέλα με τα τριφύλλια. Ερώτηση και έκπληξη ταυτόχρονα από τον Κώστα Δούκα: «Παναθηναϊκάκιας είσαι ρε και καθόμουν τόση ώρα μαζί σου;”
«Γιατί εσύ τι είσαι;», ρωτά ο Βέγγος. «Ολυμπιακάρα», απαντά ο Δούκας.

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1963-1964 και έκοψε 212.232 εισιτήρια. Ήρθε στην 21η θέση ανάμεσα σε 92 ταινίες.

«Μαζί πηγαίναμε σχολείο, μαζί το σκάγαμε, μαζί παίζαμε… γκαζάκια»

 

Όσον αφορά τον Θανάση Βέγγο, ο οποίος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, μοναχογιός του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου, στις 29 Μαΐου -σαν σήμερα- του 1927, δεν ήταν Παναθηναϊκάκιας.

Στις 8 Ιανουαρίου 1966, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον Ε. Νικολτσούδη, στην εφημερίδα «Ολυμπιακός αγών».

Σε κάποιος σημείο της συνέντευξης διαβάζουμε:

– Θέλω να πούμε δύο κουβέντες για τον Ολυμπιακό.
– Ο-λυ-μπι-α-κά-ρα.
– Μπαρντόν!
– Ο-λυ-μπι-α-κά-ρα, είπα
– Εντάξει, Ολυμπιακάρα…
– Έχεις προϊστορία με τον Ολυμπιακό αν δεν κάνω λάθος.
– Δεν κάνεις. Μεγάλωσα με τον Ρωσσίδη και τον Κανσό. Μαζί πηγαίναμε σχολείο, μαζί το σκάγαμε, μαζί παίζαμε… «γκαζάκια».

Είναι η εποχή του Μπούκοβι και ο Θανάσης Βέγγος στην ίδια συνέντευξη αναφέρει: «Όταν ένας άνθρωπος είναι «σιδερένιος», όπως αυτός, οπωσδήποτε η δουλειά του θα είναι καλή. Γιατί πρώτα απ’ όλα ο Μπούκοβι έχει πυγμή και επιβάλλεται σε όλους».

Πεθαίνει ο Τζαζ Μαρκ Ιτον

2021: Ο, θρυλικός γίγαντας των 2.24, Τζαζ Μαρκ Ιτον, μια από τις πιο κλασικές μορφές των 80s στα γήπεδα του NBA, πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών. Ο Ιτον αγωνίστηκε στο ΝΒΑ για 12 σεζόν φορώντας τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ από το 1982 ως το 1993. Εγινε μία φορά All Star το 1989, αναδείχθηκε δύο φορές αμυντικός της χρονιάς (1985, 1989), ήταν μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας τρεις φορές (1985, 1986, 1989), ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος μπλοκέρ στο πρωτάθλημα για τέσσερις σεζόν. Συνολικά στην καριέρα του έπαιξε σε 875 αγώνες, έχοντας μέσο όρο 6 πόντους, 7,9 ριμπάουντ, 3,5 τάπες και 1 ασίστ ανά παιχνίδι. Τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει και το ρόλο του μέντορα για τον Ρούντι Γκομπέρ. Ο Μαρκ Ιτον παραμένει κάτοχος του ρεκόρ των περισσότερων μπλοκ σε μια σεζόν (456).

2021: Ο σχεδόν 41χρονος παίκτης της Μπαρτσελόνα, Πάου Γκασόλ γίνεται ο γηραιότερος παίκτης που συμμετέχει σε Final Four, όταν στο Final four της Κολωνίας αγωνίζεται στον ημιτελικό (Μπαρτσελόνα – Ολίμπια Μιλάνο 84-82) σε ηλικία 40 ετών, 10 μηνών και 22 ημερών (γεννημένος στις 6/7/80), αφήνοντας πίσω του τον Ντέρικ Σαπρ, ο οποίος είχε φορέσει στην φανέλα της Μακάμπι στο Final Four του 2011, όταν στον τελικό με τον Παναθηναϊκό ήταν 39 ετών, 7 μηνών και 3 ημερών.

2019: Η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής που διεξάγεται στο Μόναχο της Γερμανίας. Η Κορακάκη συγκέντρωσε 241.4 βαθμούς στον τελικό του αγωνίσματος και άφησε στην δεύτερη θέση την Κινέζα Γουέι Κιάν με 239.6. Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε η Μιντζούνγκ Κιμ από τη Νότια Κορέα με 220.8 βαθμούς.

Το χρυσό στον Πετρούνια

2016: Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 15.866 βαθμούς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βέρνης και γίνεται ο πρώτος αθλητής που διατηρεί τον τίτλο του μετά από 20 χρόνια, όταν το 1996, ο Ιταλός θρύλος Γιούρι Κέκι στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν ο Ντένις Αμπλιάζιν από τη Ρωσία και ο Βαχάν Νταβτιάν από την Αρμενία με 15.633 βαθμούς.

2015: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Χένρι Καρ, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης των 200μ το 1964 στο Τόκιο, «χτυπημένος» από τον καρκίνο. Σε ηλικία μόλις 19 ετών έτρεξε το 1962, τα 200μ σε 20.5 κι έγινε ο τρίτος πιο γρήγορος αθλητής εκείνης της χρονιάς. Ακολούθησαν εντυπωσιακές εμφανίσεις με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, όπου αναδείχθηκε νικητής στα 200μ. με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ (20.3). Λίγες ημέρες αργότερα πήρε χρυσό και στην σκυταλοδρομία 4χ400μ, όταν έτρεξε τη δική του διαδρομή σε 44.5 και βοήθησε την ομάδα των ΗΠΑ να σημειώσει και νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η αμερικανική ομοσπονδία τον τίμησε με την είσοδό του το 1997 στο “Hall of Fame” των μεγάλων μορφών στίβου της χώρας.

2012: Ο Διομήδης Άργους στέφεται Κυπελλούχος Ευρώπης κατακτώντας τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, το Challenge Cup στο χάντμπολ, παρόλο που ηττάται με 22-20 από την ελβετική Βάκερ Τουν. Στον πρώτο αγώνα είχε κερδίσει με 26-23.

2011: Ο Αντέννα με προπονητή τον Ιάκωβο Φιλιππούση κερδίζει τον Πρωταθλητή του Δημήτρη Καρύδα με 51-47 στο κλειστό της Νέας Σμύρνης στον τελικό του Final Four του Δημοσιογραφικού Πρωταθλήματος – “Λάζαρος Μουρκάκος”, το οποίο είναι αφιερωμένο στον συντάκτη του Φιλάθλου που έφυγε στις 8/4/11. Τους πόντους των νικητών σημείωσαν οι Τζιώτης (12), Διαλεκτάκος (11), Καλλέργης (10), Σπυρίδων (9), Καραμέρος (3), Καψής (3) και Κολλίντζας (3).

Επεισόδια στη Λαμία

2010: Ξεσπούν στην Λαμία επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ που έχουν φτάσει για το Final 4 του χάντμπολ με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και καταστροφές στο Χαλκιοπούλειο και να αναβληθεί η διοργάνωση επ’ αόριστον.

2010: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της ημερησίας αθλητικής εφημερίδας ο “Γαύρος”, που ξεκίνησε σαν ένθετο της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Αξία” ήδη από το πρώτο της φύλλο τον Μάιο του 1998. Η ηλεκτρονική της έκδοση έχει ξεκινήσει στις 28/8/2008 με δημοσίευση της Ιδρυτικής Διακήρυξής του.

2000: Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της Α’ Εθνικής, αποχωρεί από την θέση του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟ μετά από 21 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και 9 κύπελλα Ελλάδος. Στην Ευρώπη, στο διάστημα αυτό, ο ΠΑΟ σε 45 αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σημείωσε 14 νίκες, 15 ήττες και 16 ισοπαλίες, φτάνοντας παράλληλα δύο φορές στα ημιτελικά. Αντίστοιχα ποσοστά σημείωσε και στο Κύπελλο Κυπελλούχων με 9 νίκες, 7 ήττες και 2 ισοπαλίες σε 18 αγώνες και 10 νίκες, 12 ήττες και 4 ισοπαλίες σε 26 αγώνες του Κυπέλλου UEFA.

1999: Πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών ο Joγo Carlos de Oliveira, κάτοχος επί μια δεκαετία του παγκόσμιου ρεκόρ στο τριπλούν με 17.89 στους Παναμερικανικούς Αγώνες του Μεξικού το 1975.

Τραγωδία στο Χέιζελ

1985: Τριάντα Εννέα άτομα ποδοπατούνται και βρίσκουν τραγικό θάνατο ενώ 145 τραυματίζονται σοβαρά λίγο πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Γιουβέντους-Λίβερπουλ (1-0) στο Χέιζελ των Βρυξελλών.

1982: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Καρλ Ορφ ο Γερμανός συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός του 20ού αιώνα, που το 1937 έγραψε την σκηνική καντάτα Carmina Burana, για σολίστες, χορωδίες και μεγάλη ορχήστρα αλλά και μουσική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Όσον αφορά στο παιδαγωγικό του έργο, η Μέθοδος Ορφ έχει πλέον γίνει η πρότυπη μεθοδολογική προσέγγιση του αντικειμένου, τόσο σε ωδεία και μουσικές σχολές, όσο και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια γενικής παιδείας.

1968: Η Manchester United κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης νικώντας την Μπενφίκα στο Wembley με 4-1. Είναι η πρώτη φορά που αγγλική ομάδα κερδίζει το τρόπαιο, όχι όμως και η πρώτη βρετανική αφού η Σέλτικ έχει προλάβει την προηγούμενη χρονιά. Με την Μπενφίκα αγωνίζεται ο Εουσέμπιο, ενώ με τη Manchester, η επονομαζόμενη “Αγία Τριάδα”, ο Charlton, ο Law και ο 22χρονος George Best. Ειδικά ο Charlton γιορτάζει και τον τίτλο που του στέρησε το ατύχημα του Μονάχου, 10 χρόνια πριν.

1953: Ο Sir Edmund Hillary και ο σέρπα Tenzing Norgay είναι οι πρώτοι άνθρωποι που κατακτούν την κορυφή των Ιμαλάιων  Έβερεστ. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο σέρπα Lakpa Geta κάνει ρεκόρ ανάβασης στο Έβερεστ με 10 ώρες 56 λεπτά.

1953: Ξεκινάει το 1ο διεθνές ράλι ”Ακρόπολις” με 26 πληρώματα στην εκκίνηση, εκ των οποίων 7 διεθνή. Νικητής θα ανακηρυχθεί δύο ημέρες μετά ο Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120. Μόνο έξι αυτοκίνητα τερμάτισαν. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν καταφέρνουν να τερματίσουν περιλαμβάνεται και ο Ζάχος Χατζηφωτίου. Την προηγούμενη χρονιά έχει διοργανωθεί το Διεθνές Ράλι ΕΛΠΑ, όπου νικητής ήταν ο Τζώνης Πεσματζόγλου και συνοδηγός ο Νίκος Παπαμιχαήλ με μια Chevrolet V8. Το 1956 το ράλι ”Ακρόπολις” θα συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Και το 1973 που θα θεσπιστεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, θα ενταχθεί από την πρώτη χρονιά σε αυτό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News