MENU

KΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Ο κορωνοϊός και η απουσία που έκανε πολύ θόρυβο...

KΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Ο κορωνοϊός και η απουσία που έκανε πολύ θόρυβο...  -SportDay.gr

Δεν είναι άδικες οι φωνές των ομάδων της Σούπερ Λίγκας μετά τα μέτρα- μαχαιριά στο ποδόσφαιρο. Κι αυτό, πολύ απλά επειδή ήταν το χειρότερο σενάριο από όσα μπορούσαν να συμβούν τούτη την ώρα. Και είναι καλό να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, ώστε όλοι να αντιληφθούν την πραγματικότητα.

1.Είναι ξεκάθαρο πως ουδείς λέει «όχι στα μέτρα» όταν τα κρούσματα πετάνε από το ένα αρνητικό ρεκόρ στο άλλο. Θα μπορούσε όμως να γίνει μια –ας ειπωθεί η λέξη- ιεράρχηση στον αθλητισμό και να μην μπουν όλα στο ίδιο καζάνι. Είναι άλλο  να παίζεις ποδόσφαιρο σε ανοιχτό χώρο και εντελώς διαφορετικό να δίνεις μάχες στο παρκέ ή στο τάραφλεξ, δηλαδή να μετέχεις σε αγώνες μπάσκετ ή βόλεϊ σε κλειστή σάλα.

2.Το ποδόσφαιρο λειτούργησε όπως ένας που βλέπει το τσουνάμι να έρχεται και δεν κάνει το παραμικρό. Ολοι δεν μιλούσαν τόσο διάστημα για μέτρα-ανάχωμα; Ε, οι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα. Ούτε ετοίμασαν κάποια μελέτη, ούτε ζήτησαν συνάντηση με αρμόδιους και λοιμοξιολόγους, δεν επιχείρησαν να καταθέσουν τα όποια επιχειρήματά τους. Θα τους έλεγε κάποιος «όχι» σε ένα ραντεβού; Πιάστηκαν απροετοίμαστοι!

3.Εδώ η ευθύνη ανήκει στους κ.κ. Μποροβήλο και Δημητρίου. Ο πρώτος, ως επικεφαλής της Λίγκας, μάλλον θα έπρεπε να γνωρίζει πως οφείλει να δρα προληπτικά και εκ των προτέρων, όχι να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Ο δεύτερος, υπηρεσιακός προφανώς, ηγείται της ΕΠΟ και από τη θέση του θα μπορούσε να ενεργήσει καλύτερα. Δεν βγάζει ο οποιοσδήποτε την ουρά του απ' έξω.

4.Η απόφαση είναι χειρότερη και από το «κεκλεισμένων των θυρών». Πολύ απλά γιατί έως το 20% πληρότητα που ίσως είναι κάτι που μπορεί κάποιος να διαχειριστεί (ίσως, λέμε ξανά...) στο τωρινό σενάριο τι να κάνει μια ΠΑΕ; Μόνο και μόνο να ανοίξουν οι θύρες του γηπέδου, τα έξοδα θα είναι μεγάλα. Η λειτουργικότητα της εγκατάστασης κοστίζει, ενώ με κλειστές πόρτες περιορίζονται τα έξοδα. Τώρα, όχι έσοδα δεν θα υπάρξουν, αλλά τα έξοδα θα τρέξουν. Εκτός αν ανοίξουν οι μισές θύρες, κάτι που δεν μάλλον δεν «παίζει»...

5. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί έχει να κάνει με το ποσοστό του 10%. Τι θα αφορά; Την αληθινή χωρητικότητα των γηπέδων ή μήπως την αδειοδοτημένη χωρητικότηκα; Για παράδειγμα, ο Ατρόμητος έχει κενές εξέδρες και μειώνεται ο αριθμός των εισιτηρίων που θα μπορεί να διαθέσει. Τι ακριβώς αποφασίστηκε; Γιατί με όλες τις εξέδρες διαθέσιμες, τα πράγματα αλλάζουν.

6.Οι ομάδες μπαίνουν σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης με τον κόσμο τους. Κι αυτό συζητείται έντονα από χθες το βράδι. Ποιος μπορεί να διαλέξει τα 1000 άτομα της απόφασης; Θα μπορούσε να γίνει, άραγε, εκ περιτροπής η επιλογή τους; Συνεπώς, το συναισθηματικό κομμάτι παίζει τον ρόλο του όπως και η προνοητικότητα που έδειξαν ορισμένες ΠΑΕ όταν διέθεταν τα εφετινά διαρκείας τους. Γιατί κάποιες, πολύ σωστά, έβαλαν όρο πως όταν κλείσουν τα γήπεδα λόγω κορωνοϊού, οι κάτοχοι διαρκείας θα έχουν έκπτωση την επόμενη σεζόν!

7.Το δίκαιο θα ήταν να διαχωριστούν οι ομάδες. Δεν είναι ...ρατσιστικό, αλλά απολύτως λογικό. Οι 5 δυνατές, με τα μεγάλα γήπεδα, τα εισιτήρια διαρκείας, το μεγάλο κοινό, σίγουρα θα μπορούσαν να «απλώσουν τους οπαδούς» αν το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο στις εξέδρες τους. 'Η και με βάση τις εγκαταστάσεις, αν και Βόλος και Απόλλωνας διαθέτουν γήπεδο που χωρά αρκετούς παραπάνω από τους οπαδούς που συνήθως παρακολουθούν τους αγώνες τους.

8. Μήπως, τέλος, εδώ που φτάσαμε, κάποιος θα έπρεπε να σκεφθεί και τους αθλητές; Σε έναν χώρο όπως τα κλειστά αποδυτήρια, εκεί που η Ομικρον επελαύνει, ποιος είναι άτρωτος ; Δεν θα ήταν ολότελα παράλογο το σενάριο να κατέβουν ρολά για ένα 20 ήμερο, άντε έναν μήνα, προκειμένου να δουν όλοι τι θα συμβεί, αν πέσουν τα κρούσματα και μετά να εξετάσουν εκ νέου τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν.

NEWSROOM | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

X