MENU

ΑΕΚ: Από την απογείωση στην... απαξίωση!

ΑΕΚ: Από την απογείωση στην... απαξίωση!  -SportDay.gr

Η ήττα της ΑΕΚ από κάποια Φάλκο Σομπατέλι από την Ουγγαρία σήμανε τον αποκλεισμό της από την Ευρώπη, για πρώτη φορά στα χρόνια του Μάκη Αγγελόπουλου, από Δεκέμβριο μήνα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ένωση πήγαινε τουλάχιστον μέχρι τους 16 του θεσμού που συμμετείχε. Αν λάβουμε υπόψη και ότι ο φετινός όμιλος είναι ο ευκολότερος που είχε ποτέ και περνούσαν ή συμμετείχαν στα play-in οι 3 από τις 4 ομάδες και η ΑΕΚ κατάφερε να είναι τέταρτη, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της αποτυχίας για ένα μέγεθος όπως η ΑΕΚ για το επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν το συνδυάσουμε και με τα εξωαγωνιστικά προβλήματα, τότε εμφανίζεται ένα πακέτο πλήρης απαξίωσης της ομάδας που έχει αιτίες.

Έχασε τον δρόμο στην πορεία

Αναμφισβήτητα ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία της ομάδας από τότε που την πήρε και βρέθηκε στο τιμόνι της είναι ο Μάκης Αγγελόπουλος. Πήρε έναν παρηκμασμένο σύλλογο που είχε μεν ένα ισχυρό brand name αλλά ήταν διαλυμένο σε όλα τα επίπεδα. Για να το επαναφέρει στην κανονικότητα, προσπάθησε ξοδεύοντας αρκετά λεφτά να το αναβαθμίσει αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Έφερε κορυφαίους παίκτες στην ομάδα, της έδωσε ξανά κύρος, και μέσα σε λίγα χρόνια συγκριτικά με το τι συμβαίνει συνήθως στο μπάσκετ, κατάφερε να πάρει και τίτλους σπάζοντας την κυριαρχία του διπόλου στην Ελλάδα. Μέχρι εδώ πήγαιναν όλα καλά μέχρι που άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σύννεφα.

Το πάθος του προέδρου της ΑΕΚ για να δυναμώσει την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια τον οδηγούσε σε παρορμητικές κινήσεις που δεν είχαν ούτε πρόγραμμα ούτε λογική. Υπήρχαν χρονιές που η ΑΕΚ άλλαζε 5 και 6 ξένους, παίκτες ερχόντουσαν για 1-2 μήνες, μετά έφευγαν και έρχονταν άλλοι, χωρίς ποτέ η ομάδα να μπορέσει να δημιουργήσει έναν σταθερό κορμό Ελλήνων και ξένων. Έτσι κάθε χρόνο φτιαχνόταν (εκτός από το 2020) μια ομάδα από την αρχή που επειδή είχε κάποιους ποιοτικούς ξένους, μπορούσε να είναι ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα. Όλο αυτό το πάρε-δώσε βέβαια είχε και τα αρνητικά, που άρχισαν να εμφανίζονται μερικά χρόνια μετά, αφού όπως αποδείχτηκε η ΑΕΚ δεν είχε εξοφλήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.  Από το 2017 μπήκαν στην ζωή μας τα ban, δηλαδή οι τιμωρίες της FIBA για μη τήρηση συμφωνημένων δόσεων με αθλητές, προπονητές ή μάνατζερ. Με λίγα λόγια, η ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια ξόδευε παραπάνω από τα έσοδα της και τα χρέη τα διακανόνιζε με τους παίκτες για να τα πληρώνει σε δόσεις. Αυτή τακτική οδήγησε σε μια συσσώρευση χρεών από το 2015 και μετά που ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθεί για να φτάσουμε στο περσινό καλοκαίρι που η ΑΕΚ έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα ban με 14 και έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρει να παίξει στο πρωτάθλημα. Τρεις μόλις μήνες μετά και μέχρι σήμερα, η ΑΕΚ έχει και πάλι 12 ενεργά ban και απαγόρευση μεταγραφών. Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση που Ένωση δεν έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει παίκτη που δυστυχώς έφυγε από την ζωή και αγωνίζεται με 5 ξένους.

Ο λόγος στον Μάκη Αγγελόπουλο

Ο Ευρωπαϊκός αποκλεισμός ήταν το κερασάκι στην πολύ άνοστη φετινή τούρτα της ΑΕΚ που προκαλεί μελαγχολία και απογοήτευση στους οπαδούς της. Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να δώσει λύση σε αυτήν την κατάσταση είναι ο Μάκης Αγγελόπουλος. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ μίλησε σε μια συνέντευξη τύπου το καλοκαίρι και απάντησε στα ερωτήματα του κόσμου της ομάδας. Το μεγάλο έργο του γηπέδου βρίσκεται σε εξέλιξη και «τρώει» αρκετούς οικονομικούς πόρους σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον μετά από 2 χρόνια πανδημίας και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Όμως ο πρόεδρος της ΑΕΚ τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει κάποιες δηλώσεις που έχει βάλει τον πήχη στον ουρανό για την ομάδα χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο background για κάτι τέτοιο. Η περσινή δήλωση «πάμε για 6 τίτλους» και η φετινή «πάμε για 2 τελικούς και Φάιναλ-4 στην Ευρώπη» εκτός από το ότι ήταν ουτοπικές, φόρτωσαν τις ομάδες με μια πίεση που δεν μπορούσαν να σηκώσουν. Ειδικά φέτος με το μειωμένο μπάτζετ, τους παίκτες δεύτερης διαλογής και εμφανώς κατώτερης ποιότητας από τα προηγούμενα χρόνια, το να βγαίνει να μιλάει για τελικούς μόνο καλό δεν κάνει.

Ο κόσμος της ΑΕΚ θέλει ειλικρίνεια. Να βγει μπροστά του και να πει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στα οικονομικά της ΚΑΕ. Αν αντί για 2 τελικούς και Φάιναλ-4, έλεγε ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, φέτος θα χαμηλώσουμε το μπάτζετ και ο στόχος μας θα είναι πρώτα ο εξορθολογισμός των χρεών της ΚΑΕ και μετά η πορεία της ομάδας, όλος ο κόσμος της ΑΕΚ θα τον στήριζε. Ο κόσμος καταλαβαίνει, ξέρει πόσα πολλά και σημαντικά έχει κάνει για την ομάδα ο Μάκης Αγγελόπουλος και δεν χρειάζεται ωραιοποίηση των καταστάσεων. Θα στηρίξει αν δει ένα σοβαρό τεχνοκρατικό πλάνο, που θα βάλει τάξη στα οικονομικά, θα φτιάξει μια value for money ομάδα με έξυπνες επιλογές και γενικότερα θα δει έναν οργανισμό που βγάζει υγεία. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα για αυτό και το κλειστό των Λιοσίων έχει σε κάθε αγώνα μετά βίας 1500 άτομα. Πρέπει ο Μάκης Αγγελόπουλος να δώσει ξανά όραμα στον κόσμο. Καλώς ή κακώς από την φετινή χρονιά η ΑΕΚ δεν θα κρατήσει τίποτα, σοβαρός κορμός, εκτός από 2-3 παίκτες, δεν πρόκειται να υπάρξει και του χρόνου θα χρειαστεί και πάλι ξήλωμα. Για αυτό θα πρέπει πρώτα να λυθούν τα οικονομικά ζητήματα και μετά να μιλήσουμε για οτιδήποτε αγωνιστικό σε υγιείς βάσεις.

Ο πρόεδρος της ΑΕΚ έβγαλε την ομάδα από την αφάνεια και έχει δώσει μέσα σε 7 χρόνια σχεδόν το 1/3 των τίτλων που έχει η μπασκετική ΑΕΚ σε όλη την ιστορία της. Τώρα πρέπει να εκπονήσει έναν μακροπρόθεσμο πλάνο εξυγίανσης χωρίς συναισθηματισμούς, με βάση το γήπεδο, ώστε να απαλλαγεί πρώτα από τις αμαρτίες του παρελθόντος και ύστερα να προσπαθήσει να φτιάξει μια ομάδα πάνω σε στέρεες βάσεις.

NEWSROOM | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

X