MENU

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ: Διπλωματικό επεισόδιο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, για πολιτική χειραγώγηση μιλά η Κίνα

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ: Διπλωματικό επεισόδιο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, για πολιτική χειραγώγηση μιλά η Κίνα  -SportDay.gr

 

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κίνα θυμήθηκαν τη Διπλωματία του πινγκ πονγκ και συνεργάστηκαν στη διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών σχηματίζοντας δύο ζευγάρια στο διπλό μικτό με αθλητές της μίας και της άλλης χώρας.  Δύο μήνες πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως εμφανίζεται πάλι η ψυχρή σχέση των δύο δυνάμεων. Στην πρόσφατη κορυφαία διοργάνωση του πινγκ πονγκ υπήρχε σοβαρός λόγος να έρθουν πιο κοντά, καθώς από τη μια πλευρά το Χιούστον φιλοξένησε το ιστορικό πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην αμερικανική ήπειρο κι από την άλλη για την Κίνα το συγκεκριμένο άθλημα είναι κάτι… ιερό.

Στην προετοιμασία για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου όμως, η κατάσταση μεταξύ τους επανήλθε στα… κανονικά επίπεδα. Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ και η διοργανώτρια χώρα έκανε λόγο για πολιτική χειραγώγηση.  

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είναι προγραμματισμένοι για το διάστημα από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα στείλουν διπλωματικούς αντιπροσώπους στην Κίνα, λόγω της «συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Σιντζιάνγκ». Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζεν Ψάκι πρόσθεσε: «Η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα μεταχειριζόταν αυτούς τους Αγώνες σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, παρά τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις φρικαλεότητες της Κίνας στο Σιντζιάνγκ. Και απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό»,

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον από την πλευρά της απέρριψε τη Δευτέρα την ανακοίνωση των ΗΠΑ για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022. Υποστήριξε μάλιστα ότι καμία πρόσκληση δεν έστειλε στους Αμερικανούς και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η στάση των ΗΠΑ δεν θα εμποδίσει την επιτυχία της διοργάνωσης.

 «Καμία πρόσκληση δεν έχει δοθεί σε πολιτικούς των ΗΠΑ, επομένως αυτό το "διπλωματικό μποϊκοτάζ" έρχεται απλώς από το πουθενά. Μια τέτοια προσχηματική πράξη είναι απλώς μια πολιτική χειραγώγηση και μια σοβαρή διαστρέβλωση του πνεύματος του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θα νοιαζόταν για το αν αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν ή όχι, και δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, για να πραγματοποιηθούν με επιτυχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιού Πενγκγιού, στο πρακτορείο Reuters.

Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί αθλητές θα μετάσχουν κανονικά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, μάλιστα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί το διπλωματικό μποϊκοτάζ των ΗΠΑ, αλλά είναι ικανοποιημένη, που αυτή η «πολιτική» απόφαση δεν επηρεάζει την αθλητική εκπροσώπηση.

Τέλος, να προσθέσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί την Κίνα ότι διέπραξε «γενοκτονία» κατά των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική μεριά της χώρας και αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν το Πεκίνο ότι έχει εγκλωβίσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους στο Σιντζιάνγκ, σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης».

NEWSROOM | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

X