MENU

DEBATE: Υπάρχει περίπτωση να μην έρθει... Goal - Goal το ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκού;

DEBATE: Υπάρχει περίπτωση να μην έρθει... Goal - Goal το ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκού; -SportDay.gr

Το "clasico" της Αθήνας, μπορεί να έχει απωλέσει τα τελευταία χρόνια το βασικό συστατικό του dna του - λόγω της αδυναμίας του Παναθηναϊκού να διεκδικεί με αξιώσεις εγχώριους τίτλους - ωστόσο διατηρεί ακόμη τη μαγεία παλαιότερων εποχών. Βράδυ Κυριακής, 19.30 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό με τις δύο ομάδες να «καίγονται» για τους τρεις βαθμούς, οι «κιτρινόμαυροι» για να διατηρηθούν σε τροχιά τίτλου και οι «πράσινοι» για να μην μείνουν πίσω στη μάχη για την πολυπόθητη επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Σταύρος Καζαντζόγλου και Μπάμπης Τσιμπίδας βάζουν τους αναγνώστες του sportday.gr σε... κλίμα ντέρμπι, απαντούν σε δέκα κοινές ερωτήσεις για τη μονομαχία «Ένωσης» και «τριφυλλιού» και σφυρίζουν τη σέντρα της μεγάλης αναμέτρησης: 

1) Θα ξεκινήσουμε από τα πιο... ιντριγκαδόρικα για να φτιάξουμε κλίμα ενόψει του ντέρμπι: Είχε ή δεν είχε εμπλοκή ο Παναθηναϊκός στο αίτημα που κατέθεσε η Αστυνομία για αναβολή του παιχνιδιού; Ποιος πιστεύετε ότι εκτέθηκε τελικά με τη διεξαγωγή του παιχνιδιού, χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Δεν μπορώ να ξέρω εάν είχε εμπλοκή ο Παναθηναϊκός, αλλά είναι δεδομένο πως τον βόλευε αυτή η κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο, πως ήταν ο μόνος εμπλεκόμενος που δεν πήρε ξεκάθαρη θέση ευθύς εξ αρχής. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλος εκτεθειμένος, πέραν εκείνων που προχώρησαν αυτή τη μεθόδευση και θα έβγαιναν κερδισμένοι στη διαδικασία.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Όποιος ξέρει την άποψη του Γιάννη Αλαφούζου για τον Λευτέρη Αυγενάκη (μία άποψη που είναι ευρέως γνωστή και μόνο οι... ιθαγενείς δεν τη γνωρίζουν), αντιλαμβάνεται πως δεν υπήρχε περίπτωση να καταφύγει σε αυτόν για να αναβάλλει το ντέρμπι. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει πολύ αρνητική γνώμη για τον υφυπουργό Αθλητισμού και την εκφράζει ανοιχτά ή μέσω των ΜΜΕ του. Οπότε, ειδικά ως προς αυτό το κομμάτι, άνθρακες... ο θησαυρός. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν κίνησε καμία διαδικασία για την αναβολή του παιχνιδιού, ούτε συναίνεσε, ούτε και είχε λόγο να συναινέσει σε άλλη μέρα (για την Τρίτη που γινόταν λόγος), από τη στιγμή που εξαρχής ήθελε να διεξαχθεί το ματς στην προγραμματισμένη ημερομηνία.

Επίσης, ήταν αναμενόμενο και αυτονόητο ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα αποδεχτεί τις φήμες που διακινούνταν από την πλευρά της ΑΕΚ περί ανάμειξης του Ολυμπιακού στην υπόθεση. Γιατί αν δεν αντιδρούσε, θα επέτρεπε να αιωρείται η αίσθηση ότι αποδέχεται την παρέμβαση του αιωνίου αντιπάλου και λειτουργεί σε συνεννόηση μαζί του. Κάτι που επίσης δεν ισχύει, όσο και αν παρουσιάζεται έτσι από κύκλους που έχουν άλλα συμφέροντα.

Τα προηγούμενα χρόνια, μπορώ να θυμηθώ περιπτώσεις που η Αστυνομία ζήτησε αναβολές παιχνιδιών γιατί συνέπιπταν με διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Άλλες φορές γινόταν δεκτό το αίτημα της και άλλες όχι. Οπότε, δεν συνέβη κάτι διαφορετικό στην προκειμένη. Όσο για το ποιος εκτέθηκε, είναι σχετικό. Η ΑΕΚ έχει τον επικοινωνιακό πόλεμο της με τον Ολυμπιακό και μοιράζει στο κοινό της την εντύπωση ότι κέρδισε μία παρασκηνιακή μάχη. Δεν τον αφορά τον Παναθηναϊκό αυτή η ιστορία, πέρασε και δεν ακούμπησε. Το σίγουρο είναι πως σχεδόν όλα όσα γράφτηκαν σχετικά με τον Παναθηναϊκό, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

2) Όλη αυτή η ένταση που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες, θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες και την εξέλιξη του παιχνιδιού; 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Εκτιμώ πως ναι. Το λέω αυτό, γιατί μαθαίνω πως υπήρχε έντονος εκνευρισμός και ένταση στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, όχι τόσο από στελέχη, όσο από τους παίκτες. Υπάρχει φανατισμός, νομίζω πως άπαντες καταλαβαίνουν πλέον καλά ποιες είναι οι συνθήκες στη χώρα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δώσουν απαντήσεις.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Όχι, γιατί να τις επηρεάσει; Εφόσον δεν άλλαξε η ώρα και η μέρα του ντέρμπι, όλα βαίνουν όμαλα. Άλλωστε, για να είμαστε δίκαιοι, η ΑΕΚ έχει καταφέρει και περιφρουρεί τα παιχνίδια της στο ΟΑΚΑ και σπάνια προκαλούνται σοβαρά προβλήματα. Οπότε, κάτι αντίστοιχο αναμένεται και την Κυριακή.

Επιπροσθέτως, ειδικά οι ξένοι ποδοσφαιριστές, ούτε καν ασχολούνται με τα παρασκηνιακά (ίσως και να τα αγνοούν απόλυτα) και για αυτούς είναι μία σπουδαία αναμέτρηση, που θα έχουν την ευκαιρία να διακριθούν. Άρα, για τους πιο πολλούς στις ομάδες, είναι σαν μην συνέβη το παραμικρό και η ρουτίνα τους διατηρείται αναλλοίωτη.

3) Και οι δύο ομάδες δέχονται με σχετική ευκολία γκολ στα περισσότερα παιχνίδια τους. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και στο μεταξύ τους ντέρμπι; Ξεκινά ο αγώνας από... 1-1;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Θα είναι τεράστια έκπληξη εάν δεν υπάρξει αμφίσκορο στο ματς. Η επίθεση της ΑΕΚ πετά φωτιές, σκοράρει δύο γκολ ανά παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, πιστεύω πως θα βρει δίχτυα αρκετές φορές. Το ζήτημα είναι πως θα κρατήσει αμυντικά.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Ναι, είναι ένα ματς που με την εικόνα που έχουμε από τα προηγούμενα παιχνίδια, δεν ξέρεις πως μπορούν να αποφευχθούν τα πολλά γκολ. Γιατί οι δύο αντίπαλοι έχουν κενά στην ανασταλτική λειτουργία και αμυντικούς επιρρεπείς στο ατομικό λάθος. Και όμως, τα... σιγανά ντερμπάκια να φοβάσαι. Σε κάτι τέτοιες αναμετρήσεις, με προϋποθέσεις για μεγάλα σκορ, καταλήγουν σε ένα στείρο 0-0, χωρίς να... κουνηθεί φύλλο. 

4) Η βαθμολογική διαφορά των έξι βαθμών που χωρίζει τις δύο ομάδες πιστεύετε ότι αντανακλά και την ποιοτική ανωτερότητα της ΑΕΚ έναντι του Παναθηναϊκού; 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Αν αναλογιστεί κάποιος και όσα έχουν συμβεί για να χάσει βαθμούς η ΑΕΚ σε κάποια ματς, τότε η διαφορά θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο ρόστερ, δεν υπάρχει καν κοινή βαθμολογική στόχευση, αλλά το θέμα είναι πως η ΑΕΚ θα τα επιβεβαιώσει αυτά μέσα στο γήπεδο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Είναι γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει περισσότερες ποιοτικές επιλογές από τον Παναθηναϊκό. Αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο στην ποιότητα, όσο στην προσωπικότητα. Αυτή είναι μέχρι τώρα η βασική διαφορά των δύο ομάδων. Κάποιοι παίκτες της ΑΕΚ «καθάρισαν» μερικά ματς όταν πήγαν να στραβώσουν, ενώ ο Παναθηναϊκός αυτό το έχει βρει μόνο στο ματς με τη Λαμία. Εξ' ου και οι έξι βαθμοί στη βαθμολογία.

5) Σε ποιες αδυναμίες του Παναθηναϊκού πιστεύετε ότι θα «χτυπήσει» ο Αργύρης Γιαννίκης; 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Μαθαίνω πως ο Γιαννίκης έχει εστιάσει στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού, αλλά και στις αργές επιστροφές που υπάρχουν. Η ΑΕΚ έχει επιλογές δημιουργικά, αν δεν βρεθεί να κυνηγά πάλι από νωρίς, τότε τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Στο κέντρο της άμυνας. Ο Σάρλια είναι επιρρεπής στο λάθος και με πίεση μπορεί να «σπάσει». Ο Παναθηναϊκός είχε δυσλειτουργίες στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά η προσθήκη τρίτου κεντρικού μέσου έχει διορθώσει το ζήτημα. Παρότι οι αδυναμίες παραμένουν. Επίσης, έχει αργές επιστροφές στην άμυνα, όταν είναι σε θέση επίθεσης και ο ταχύτατος Λιβάι μπορεί να το εκμεταλλευτεί στον κενό χώρο.

6) Ποιες αδυναμίες της ΑΕΚ πιστεύετε ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς; 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Την προφανή αδυναμία της ΑΕΚ στον άξονα, που επιτρέπει στις αντίπαλες ομάδες να φτάνουν σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια σε πλεονεκτικές θέσεις απέναντι στον Στάνκοβιτς. 

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Οι ακραίοι μπακ της ΑΕΚ αποδεικνύονται ανεπαρκείς στον ανασταλτικό τομέα και ο Γιοβάνοβιτς έχει τους ικανούς εξτρέμ για τους πλαγιοκοπήσει. Ο Χουανκάρ με τα ανεβάσματα του από αριστερά μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το ντεσαβαντάζ, ενώ ειδικά ο Λιβάι Γκαρσία δεν γυρίζει στην άμυνα και αφήνει αβοήθητο τον αμυντικό του. Τέλος, δεν είναι σύμπτωση ότι η ΑΕΚ δέχεται εύκολα γκολ στην κυριολεξία με τη σέντρα. Πρέπει να το ψάξει αυτό ο Παναθηναϊκός.

7) Ποιος παίκτης πιστεύετε ότι θα αναδειχτεί MVP του ντέρμπι; 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Απίθανο να μη βάλει γκολ ο Αραούχο, έχει να δώσει απαντήσεις ο Τσούμπερ, αλλά εγώ ποντάρω στον Αμραμπατ γι' αυτό το ματς.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Από τον Παναθηναϊκό, ο Βιγιαφάνιες έχει τις προϋποθέσεις. Έχει ανακτήσει τη φόρμα του και ψάχνει μία μεγάλη εμφάνιση σε ντέρμπι. Από την ΑΕΚ, θα έλεγα τον Αραούχο. Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης.

8) Ποια ομάδα πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα σε περίπτωση ήττας; 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Η ΑΕΚ θα μπλέξει πολύ σε νέα ήττα. Θα ενταθεί η κουβέντα για την αδυναμία στα μεγάλα παιχνίδια, θα υπάρχει ατέλειωτη ανάλυση για το ποιος φταίει και τι, είναι δεδομένο πως θα τρωθεί η αυτοπεποίθηση της ομάδας.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Ρεαλιστικά, ο Παναθηναϊκός. Γιατί έχει δυσκολέψει τη ζωή του στην προσπάθεια για να επιστρέψει στην Ευρώπη και δεν έχει περιθώριο να χάνει βαθμούς. Ήδη έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση. Επικοινωνιακά, η ΑΕΚ. Επειδή σε ακόμα ένα ντέρμπι δεν θα νικήσει, ο κόσμος της θα αποδοκιμάσει και θα απωλέσει τις λίγες ελπίδες που έχει για να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή.

9) Ποιο ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό δεν θα βγάλετε ποτέ από τη μνήμη σας;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω. Τον τελικό του Μπάκα; Τα τρία γκολ με τον Τσάνκο; Την τεσσάρα με το χατ τρικ του Μαύρου; Θα ξεχωρίσω πάντως, το 0-1 του 1988 με το φάουλ γκολ του Οκόνσκι, που σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή για την ΑΕΚ.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Σίγουρα, όχι κάποιο πρόσφατο. Παρότι και τα τελευταία χρόνια είχαμε παιχνίδια με σασπένς, θέαμα και γκολ, πρέπει να γυρίσουμε στην δεκαετία του 1990, για να θυμηθούμε τα ντέρμπι που έκριναν τίτλους σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Θυμάμαι έντονα το 1-0 στο ΟΑΚΑ τη Μεγάλη Τετάρτη του 1996, με το γκολ του Μπορέλι που έκρινε τον πρωταθλητή. Από την ανάποδη, το 2-3 στο Κύπελλο, με το φάουλ του Μίτσελ στο 97', με τον Καρνέζη να δέχεται το γκολ από τη σέντρα.

10) Στο VAR θα υπάρχει σήμερα γυναίκα - διαιτητής! Θα της... φερθείτε ευγενικά; 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Πάντα. ΑΕΚ σημαίνει και ευγένεια, άμιλλα, ανθρώπινη συμπεριφορά. Αν και οι VARίστες μένουν κρυφοί.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Τι απαίτηση είναι αυτή; Θα της φερθούμε, όπως θα φερόμασταν και σε έναν άντρα! Ισότητα, κυρίες και κύριοι. Ισότητα σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην ποδοσφαιρική συμπεριφορά!

NEWSROOM | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

X