MENU

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Ιστορική συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Στην επέτειο των 50 χρόνων από τη Διπλωματία του πινγκ πονγκ γίνεται στο Χιούστον του Τέξας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών και η Κίνα με τις ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους με δύο ζευγάρια στο διπλό μικτό.

Σήμερα το βράδυ, σε ώρες Ελλάδας, αρχίζει στο Χιούστον του Τέξας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών-γυναικών στα ατομικά αγωνίσματα. Από μόνο του είναι ιστορικό το αθλητικό γεγονός διότι πρώτη φορά στα 100 σχεδόν χρόνια του θεσμού γίνεται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην αμερικανική ήπειρο και μόλις για δεύτερη φορά μετά το 1939 εκτός Ευρώπης ή Ασίας.  

Ιστορία όμως, γράφεται και για έναν ακόμα ιδιαίτερο λόγο. Στη χρονιά της 50ης επετείου από τη Διπλωματία του πινγκ πονγκ η Κίνα και οι ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους στο κορυφαίο event με δύο ζευγάρια στο διπλό μικτό, που αποτελούνται από Αμερικανούς και Κινέζους αθλητές.  

Αυτό ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα μάλιστα, στο Peace Through Sport Dinner, στον εορτασμό της 50ης επετείου ενώπιον προσκεκλημένων, όπως ο Κρίστοφερ Νίξον Κοξ και ο Νιλ Μπους, εγγονός του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και γιος του προέδρου Τζορτζ Μπους αντίστοιχα, εκπροσώπων της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ!

Ο Λιν Γκαογιουάν (Κίνα, νούμερο 7 στον κόσμο) θα ζευγαρώσει με τη Λιλί Ζανγκ (κινεζικής καταγωγής Αμερικανίδα, Νο 35), ενώ ο Κάνακ Τζα (ΗΠΑ, Νο 31) θα συνεργαστεί με τη Γουάνγκ Μανγιού (Κίνα, Νο 4). Το θέμα προβλήθηκε ιδιαίτερα, ενώ ενθουσιασμό είχαν και οι σχετικές δηλώσεις από τους αθλητές και από κορυφαίους αξιωματούχους της ITTF και των ομοσπονδιών επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Κίνας και των ΗΠΑ. Η Κινεζική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (CTTA) και η Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης των ΗΠΑ άλλωστε, υπέβαλαν από κοινού το αίτημα στη διεθνή ομοσπονδία να επιτραπεί στα ζευγάρια Κίνας-ΗΠΑ να συγκροτήσουν δίδυμα στο Χιούστον και η ITTF ενέκρινε το αίτημα.

Χαρακτηριστική ήταν μία δήλωση του αντιπροέδρου της ITTF Καλίλ Αλ Μοχανάντι: «Είναι μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία του αθλητισμού μας. Είναι σωστό που συνέβη στο Χιούστον, που θα γίνει η πρώτη αμερικανική πόλη που θα φιλοξενήσει Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ το άθλημά μας έχει τεράστια εξέχουσα θέση στην Κίνα».

Πώς φτάσαμε στη Διπλωματία του πινγκ πονγκ

Η παγκόσμια ομοσπονδία παρουσιάζει τη συνεργασία της κορυφαίας δύναμης του αθλήματος με τις ΗΠΑ στο διπλό μικτό «ως ένα νέο κεφάλαιο στο ταξίδι της Διπλωματίας του πινγκ πονγκ, ακριβώς 50 χρόνια αφότου το άθλημά μας άρχισε να χτίζει γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών». Κι επιβάλλεται βέβαια, να θυμίσουμε τι είχε γίνει τότε, σε μία άλλη μεγάλη διοργάνωση κι έμεινε στην ιστορία σαν «Διπλωματία του πινγκ πονγκ». Ήταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1971 που διοργανώθηκε στην ιαπωνική πόλη Ναγκόγια. Ο Γκλεν Κάουαν, ένα νεαρό μέλος της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβιβάστηκε κατά λάθος στο λεωφορείο που μετέφερε την κινεζική ομάδα. Ο Ζουάνγκ Ζεντόνγκ, ο καλύτερος Κινέζος αθλητής, τον χαιρέτησε μέσω ενός διερμηνέα. Οι φωτογράφοι κατέγραψαν το περιστατικό σε ταινία. Το πολιτικό κλίμα στη δεκαετία του 1960 ήταν τέτοιο που η θέαση Κινέζων και Αμερικανών αθλητών μαζί ήταν η πρώτη είδηση. Η απροσδόκητη καλή θέληση μεταξύ των ομάδων των ΗΠΑ και της Κίνας έγινε σύντομα η συζήτηση για το τουρνουά.

Μετά τα συγκλονιστικά νέα, ο Μάο Τσε Τουνγκ, Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αποφάσισε να καλέσει την ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα. Μέλη της ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με πολλούς εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, έφτασαν στην Κίνα τον Απρίλιο του 1971 για να επισκεφθούν τη χώρα και να παίξουν φιλικούς αγώνες. Ήταν η πρώτη αμερικανική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την κινεζική πρωτεύουσα του Πεκίνου από το 1949. Η επιτραπέζια αντισφαίριση, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές ανακαλύψεις εκείνης της εποχής, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών κι έτσι πέρασε στην ιστορία ως Διπλωματία του πινγκ πονγκ.

NEWSROOM | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

X

TOP CLUBS

TOP LEAGUES

SPORT LIFESTYLE