Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε στην πρεμιέρα των τελικών στο Τορίνο με 6-4, 6-4 και χρειάζεται δύο νίκες στα ισάριθμα επόμενα παιχνίδια του για να περάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

0-2

Ένας Ρούμπλεφ που έκανε πράματα και θάματα στο πρώτο σερβίς και ένας Τσιτσιπάς που δεν είχε απαντήσεις στις… ρουκέτες του Ρώσου, έφεραν την ήττα με 6-4, 6-4 για τον Έλληνα τενίστα στο εναρκτήριο παιχνίδι του στους ATP Finals στην σχεδόν κατάμεστη Pala Alpitour του Τορίνο.

Ο Ρούμπλεφ ήταν μεν σχεδόν αλάνθαστος από τη γραμμή, αλλά και ο Στέφανος δέχτηκε μάλλον μοιρολατρικά την ήττα χωρίς να βγάλει ιδιαίτερη αντίδραση, ιδιαίτερα στο πρώτο σετ, όταν έμοιαζε υπνωτισμένος από το παιχνίδι του Ρώσου. Κάποια επιθετικά ανεβάσματα στο φιλέ και η προσπάθεια να βρει γρήγορους winners για να μην μπλέξει σε αναποτελεσματικά ράλι, είχαν μικρή επιτυχία για τον Νο 4 στον κόσμο και κάπως έτσι ήρθε η ήττα στην πρεμιέρα.

1ο σετ

Ο Στέφανος δεν ξεκίνησε καλά και χρειάστηκε να σώσει τρία μπρέικ πόιντ για να κρατήσει το σερβίς του και να πάρει το προβάδισμα με 2-1 στα γκέιμ. Ο Ρούμπλεφ όμως βρήκε ρυθμό από την αρχή στο δικό του σερβίς και δεν απειλήθηκε από τον Στέφανο με 8/10 κερδισμένους πόντους από το πρώτο σερβίς. 

Στο πέμπτο γκέιμ ο Ρώσος πήρε προβάδισμα με 40-15 και το μπρέικ ήρθε με άουτ του Στέφανου, που είχε προβλήματα στο πρώτο σερβίς και έψαξε – ανεπιτυχώς - το χτύπημα στην base line. Ο Ρούμπλεφ συνέχισε να βγάζει άσους από τη ρακέτα του και σε 52’’ με love game έφτασε στο 4-2.

Ο Ρώσος συνέχισε να πυροβολά από τη γραμμή του σερβίς με ποσοστό επιτυχίας 95% και 16/19 κερδισμένους πόντους για να φτάσει στο 5-3. Κάπου εκεί βρήκε ρυθμό και ο Στέφανος στο σερβίς του, έφτασε τους 5 άσους και με love game μείωσε σε 5-4.

Η ευστοχία του Ρώσου από τη γραμμή του σερβίς συνεχίστηκε και στο αποφασιστικό δέκατο γκέιμ, έφτασε στο 40-0, όμως κάπου εκεί για πρώτη φορά το χτύπημά του δεν πέρασε το φιλέ, αλλά με νέο άσο, τον έκτο του στο γκέιμ, έκλεισε το σετ με 6-4. Με 92% επιτυχία στο πρώτο σερβίς του όταν όλη τη σεζόν είχε 60%! Απίστευτα πράγματα.

 

2ο σετ

Ο Στέφανος ξεκίνησε και στο δεύτερο σετ στο σερβίς, αλλά βρέθηκε πίσω με 30-40 για να σώσει το γρήγορο μπρέικ με καλό σερβίς και ανέβασμα στο φιλέ.

Η ευστοχία εγκατέλειψε τον Ρούμπλεφ νωρίς στο πρώτο service game και σε δύο δεύτερα σερβίς ο Στέφανος πήρε προβάδισμα 15-30, αλλά η αστοχία του Ρώσου αποδείχτηκε παροδική και γρήγορα γύρισε την κατάσταση υπέρ του για το 1-1.

Το backhand του Στέφανου δεν ήταν αποτελεσματικό στο τρίτο γκέιμ, ωστόσο έπειτα από τέσσερις ισοπαλίες έκλεισε το γκέιμ με άουτ του Ρούμπλεφ και άσο για το 2-1.

Ένας διαφορετικός Στέφανος ξεκίνησε επιθετικά με winner στο backhand και ανεβάσματα στο φιλέ για να προηγηθεί με 30-15 και με νέο backhand winner έφτασε στο 40-40 και σε  μια δεύτερη ισοπαλία με το πρώτο διπλό λάθος του Ρούμπλεφ. Το slice όμως πρόδωσε τον Στέφανο για να έρθει το 2-2.

Ο Στέφανος βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο (15-40) στο πέμπτο γκέιμ και δέχτηκε μπρέικ στο ίδιο σημείο όπως και στο πρώτο σετ με το forehand να μην περνά το φιλέ.

Στο έκτο γκέιμ ο Στέφανος έβγαλε και πάλι επιθετικότητα, προηγήθηκε με 30-15 και έφτασε στο 40-40, αλλά δύο άουτ στο backhand τον πρόδωσαν ξανά και ο Αντρέι Ρούμπλεφ έφτασε στο 4-2.

Μετά το γρήγορο 4-3, ο Στέφανος βγήκε για να παίξει τα ρέστα του στο όγδοο γκέιμ και με το backhand πήρε και πάλι πόντους για το 30-30, αλλά και πάλι ο Ρούμπλεφ βρήκε άσο και ένα νέο άουτ backhand έφερε τον Ρώσο μια ανάσα από τη νίκη (5-3).

Ο Τσιτσιπάς με love game μείωσε σε 5-4 σε 57’’ για να μπούμε στην τελική ευθεία με τον Ρούμπλεφ να σερβίρει. Ο Ρώσος φάνηκε αγχωμένος, αλλά και πάλι ο Στέφανος δεν εκμεταλλεύτηκε τα χαμένα πρώτα σερβίς και βρέθηκε πίσω με 30-15, για να έρθει και το 40-15 με άσο. Το ματς έκλεισε με τη βοήθεια του φιλέ και τον Στέφανο να φεύγει από το γήπεδο ηττημένος.