MENU

ΓΗΠΕΔΑ: Τι ισχύει και τι όχι σχετικά με την παρουσία φιλάθλων

Μπορούν οι ΠΑΕ να πωλούν μεμονωμένα εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης; Κι αν ναι μέχρι πόση ώρα πριν τον αγώνα; Μπορούν να βρίσκονται φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας στα γήπεδα; Κι αν ναι πόσοι και πώς; Όλες οι απαντήσεις περιλαμβάνονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΓΓΑ. Τηρούνται;

Τα πρόσφτα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου, εκτός από την άσχημη εικόνα που δημιούργησαν για μια ακόμα φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δημιούργησαν εκ νέου και ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους. "Γιατί δεν έκανε κάτι η αστυνομία για να αποτρέψει τους οπαδούς του Άρη να βρεθούν στην πόλη της Μαγνησίας;", είναι ένα εύλογο ερώτημα που μπορεί κάποιος να θέσει. "Μπρούσε η ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος να πουλήσει ειστήρια στα εκδοτήρια και αν ναι με ποιες υποχρεώσεις;", είναι ένα άλλο ερώτημα.

Κι όμως, μπορεί να μιλάμε για "ανοργανωσιά" στο χώρο του ποδοσφαίρου και "χαλαρότητα" στα μέτρα που λαμβάνονται όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Γιατί όταν θέλουν όλες οι πλευρές, διοργανώνονται και μάλιστα με υποδειγματικό τρόπο οι αναμετρήσεις.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε τι ακριβώς ισχύει αυτή την περίοδο. Και λέμε αυτή την περίοδο, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε πως πάνω ουσιαστικά από τις προκυρήξεις και τους κανόνες ασφαλείας, αλλά και τον ΚΑΠ, βρίσκονται εν έτει 2021 τα υγεινομικά πρωτόκολλα της ΓΓΑ. Αυτά είναι που ουσιαστικά ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και το ποιοι έχουν και ποιοι όχι, δικαίωμα εισόδου στα γήπεδα.

Αρκετές μέρες πριν από κάθε αναμέτρηση, διενεργείται με πρόσκληση που απευθύνει στην διοργανώτρια αρχή και στις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτήν, η Αστυνομική Διεύθυνση κάθε περιοχής, σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας. Αν πάρουμε για παράδειγμα το παιχνίδι ΝΠΣ Βόλος - Άρης, η σύσκεψη αυτή έγινε μέσα στην εβδομάδα στον Βόλο και συμμετείχαν εκρόσωποι των δύο ομάδων και άκουσαν τα μέτρα που θα έπαιρνε για την ασφάλεια του αγώνα, η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Τα πράγματα όμως είναι ακόμα πιο απλά, απ' όσο φαίνονται. Σχετικά με το μείζον όπως αποδείχθηκε θέμα της παρουσίας των φιλάθλων του Άρη στις εξέδρες του Πανθεσσαλικού, οι πάντες ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το "Πρωτόκολλο Παρουσίας θεατών" που έχει εκδοθεί στις 4 Νοεμβρίου 2021 και έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΓΓΑ.

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν και στο άρθρο που αφορά την πώληση εισιτηρίων, στην παράγραφο 5. διαβάζουμε: "Η οργανωμένη ή μεμονωμένη μετακίνηση και η παρουσία φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας δεν θα επιτρέπεται σε πρώτη φάση".

Επίσης στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 4 αναφέρει: "Μεμονωμένα εισιτήρια θα πωλούνται ηλεκτρονικά (online). Η αγορά των μεμονωμένων εισιτηρίων θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα που θα έχει σχεδιάσει η Π.Α.Ε. σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης εισιτηρίων. Ομοίως, η γηπεδούχος Π.Α.Ε., μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο (αποστολή και έλεγχος QR Code κοκ), θα λαμβάνει γνώση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση νόσησης του φιλάθλου. Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής πώλησης/παραλαβής εισιτηρίων από φυσικά σημεία, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εισιτηρίων σε φυσικά σημεία πώλησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τρεις (3) ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, ενώ κατά την παραλαβή του εισιτηρίου παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή της βεβαίωσης νόσησης του φιλάθλου". 

Προσοχή όμως. Στο πρωτόκολλο γίνεται αναφορά στο τι πρέπει να συμβεί και πουθενά δεν περιγράφει ποινές για όσους δεν τηρούν τα μέτρα αυτά. Αυτά εμπίπτουν στα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από την Πολιτεία σε παραβάτες των γενικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό. 

Τώρα όσον αφορά στο θέμα της μετακίνησης των φιλάθλων του Άρη, αρχικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρωτόκολλο μιλάει για απαγόρευση της παρουσίας οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας στις εξέδρες του γηπέδου. Πουθενά δεν υπάρχει, ούτε σαν υπουργική απόφαση, απαγόρευση μετακίνησης. Αν κάποιος για παράδειγμα πει ότι θέλει να πάει μια εκδρομή στο Βόλο και διάλεξε να φορέσει τη μπλούζα της ομάδας του στη διαδρομή, όσο αυτονόητο κι αν φαίνεται ότι το κάνει για να βρεθεί στο γήπεδο, δεν είναι. Κι αυτό γιατί, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορέσει να προμηθευτεί εισιτήριο, εάν ακολουθήσει η γηπεδούχος ομάδα όλα όσα αναφέρονται στο πρωτόκολλο επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα.

NEWSROOM | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

X

TOP CLUBS

TOP LEAGUES

SPORT LIFESTYLE