MENU

Το σημείο κλειδί για την απειλή καμπάνας στον Παναθηναϊκό: Το σημείο κλειδί για την απειλή καμπάνας στον Παναθηναϊκό

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για όσα συνέβησαν στη Λεωφόρο το βράδυ του Σαββάτου και αναλύει τη σοβαρότητα της πειθαρχικής δίωξης των «πρασίνων»

Εντελώς ξαφνικά, ο Παναθηναϊκός διατρέχει κίνδυνο να παίξει κεκλεισμένων των θυρών στο «Απόστολος Νικολαΐδης», τα επόμενα δύο παιχνίδια με τον ΟΦΗ και τον ΠΑΟΚ!

Γιατί για την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη, η δίωξη που άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ήταν αναπάντεχη. Κατά γενική ομολογία, η διεξαγωγή της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό ήταν άψογη. Δεν σημειώθηκε το παραμικρό, ενώ η ομάδα της Νίκαιας ευχαρίστησε μέσω ανακοίνωσης για τη φιλοξενία και υποσχέθηκε να ανταποδώσει. Οπότε, τι συνέβη και προκάλεσε την κινητοποίηση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα;

Από που προέκυψε η δίωξη

Καταρχάς, ο Αθλητικός Δικαστής της Superleague, στο… καθιερωμένο κατηγορητήριο που συντάσσει μετά από κάθε αγωνιστική, ασχολήθηκε απλώς με το άναμμα ελάχιστων πυρσών και κάποια υβριστικά συνθήματα, τα οποία επιφέρουν πρόστιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φύλλο αγώνα του διαιτητή και στην έκθεση του παρατηρητή, δεν είχε αναγραφεί κάτι μεμπτό, πέραν των συνηθισμένων. Συνεπώς, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας έλαβε υπόψη του την έκθεση της Αστυνομίας, είτε κάποια συμπληρωματική έκθεση, είτε απλώς δημοσιεύματα στον Τύπο. Εάν η βάση είναι η έκθεση της Αστυνομίας, τότε ο κίνδυνος τιμωρίας είναι μεγαλύτερος, συγκριτικά με τα άλλα ενδεχόμενα.

Η ένταση έξω από τη ζώνη προελέγχου

Για να πάμε στο προκείμενο, αυτό που φαίνεται πως προκάλεσε την δίωξη, είναι μία ένταση που σημειώθηκε αρκετές ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού, ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού και αστυνομικούς.

Το περιστατικό δεν συνέβη ούτε στις εξέδρες, ούτε στις εισόδους των θυρών, ούτε στις οδούς που περιβάλλουν το «Απόστολος Νικολαΐδης». Συνέβη έξω από τα σημεία προελέγχου που στήνει η Αστυνομία στα εντός έδρας ματς του Παναθηναϊκού και τα οποία απέχουν αρκετά μέτρα από την εγκατάσταση. Σύμφωνα με αστυνομικές «πηγές», εκείνη τη μέρα ένας αστυνομικός διακομίστηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και έλαβε εξιτήριο λίγο αργότερα. Πέραν τούτου, ουδεμία όχληση προέκυψε για το παιχνίδι και την ομαλή διεξαγωγή του.

Το επικίνδυνο άρθρο

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας έδωσε βάση σε αυτές τις πληροφορίες και αποφάσισε να ασκήσει δίωξη με το δύο άρθρα. Το πρώτο είναι το άρθρο 15, παράγραφος 3ε για ρίψεις αντικειμένων, που επισύρει πρόστιμο.

Το δεύτερο και το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι το άρθρο 15, παράγραφος 4β, το οποίο σχετίζεται «με είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου, που συνδέονται είτε με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, είτε με βιαιοπραγίες κατά προσώπων» και επιφέρουν ποινή κεκλεισμένων των θυρών από 2 μέχρι 4 αγωνιστικές και πρόστιμο από 50.000 έως 250.000 ευρώ.  

Το παράδοξο με τον περιβάλλοντα χώρο

Συνεπώς, ο κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό προέρχεται από αυτό το συμβάν. Το οξύμωρο είναι ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας θεωρεί ως περιβάλλοντα χώρο και την έκταση πέρα από τα σημεία προελέγχου που στήνει η Αστυνομία!

Δηλαδή, η «πράσινη» ΠΑΕ εγκαλείται ως υπόλογη επειδή δεν διατήρησε την τάξη σε ένα μέρος που εκ των πραγμάτων δεν είχε την ευθύνη! Ούτε και είναι δυνατόν να εποπτεύει τους δρόμους που οδηγούν στο γήπεδο, εκτός από εκείνους που εντάσσονται στη ζώνη που χαράζει η ΕΛΑΣ γύρω από την εγκατάσταση.

 

NEWSROOM | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

X

TOP CLUBS

TOP LEAGUES

SPORT LIFESTYLE