MENU

Η διπροσωπία που απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον των «πρασίνων»: Η διπροσωπία που απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον των «πρασίνων»

Η διπροσωπία που απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον των «πρασίνων» -SportDay.gr

Αν ζητούσε κάποιος να χαρακτηρίσει κανείς τον φετινό Παναθηναϊκό με μία λέξη, αυτή σίγουρα θα ήταν η λέξη διπρόσωπος. Όχι με την κακή μεταφορική της έννοια που χρησιμοπιούμε όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον δόλιο, αλλά με εκείνη που αφορά κάποιον που παρουσιάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν σκέφτεται τη φετινή ομάδα είναι αυτή η μεγάλη διαφορά που παρουσιάζει στην απόδοσή της στα εντός και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα φαίνεται δια... γυμνού οφθαλμού αν δει κανείς απλά και μόνο τα αποτελέσματά της, αφού στην Λεωφόρο η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετράει 3/3 έχοντας κερδίσει με 4-0 τον Απόλλων Σμύρνης, 5-1 τον Βόλο ΝΠΣ και 4-1 τον Ιωνικό ενώ εκτός έδρας μετράει δύο ήττες και μία ισοπαλία χωρίς καν να έχει σκοράρει (!!) έχοντας ηττηθεί από ΠΑΣ Γιάννενα και Άρη με 1-0 και αναδειχθεί ισόπαλος 0-0 με τον Ολυμπιακός στο «Γ.Καραϊσκάκης».

Αυτό που θέλουμε να εξετάσουμε όμως εδώ, είναι το πως φαίνεται αυτή η μεγάλη διαφορά στην παρουσιά του «τριφυλλιού» στον αγωνιστικό χώρο στις δύο συνθήκες που περιγράψαμε μέσω των στατιστικών που μας παρέχει η Super League.

Βλέπετε ο Παναθηναϊκός έχει κατά μέσο όρο 4,3 γκολ και 1,7 ασίστ στα εντός έδρας ματς του απέναντι στα δύο μηδενικά που συγκεντρώνει στους συγκεκριμένους τομείς στα εκτός έδρας παιχνίδια ως φυσικό επακόλουθο των μηδέν γκολ ενεργητικό που έχει σ' αυτά. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην αποτελεσματικότητα. Οι «πράσινοι» είναι πολύ πιο απειλητικοί και δημιουργικοί στο «Απόστολος Νικολαΐδης» έχοντας 10,7 τελικές προσπάθειες ανά αγώνα (6 εντός περιοχής και 3,3 εκτός) σε αντίθεση με τους αγώνες που αγωνιζόνται ως φιλοξενούμενοι όπου μετρούν μόλις 6 τελικές ανά ματς σύνολο (2 εντός περιοχής και 2 εκτός).

Το εκπληπτικό σ' αυτό το κομμάτι είναι πως ο Παναθηναϊκός διαθέτει την δεύτερη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 13 γκολ (μαζί με την ΑΕΚ) πίσω μόνο από τον Βόλο των 15 γκολ, ενώ δεν έχει βρει δίχτυα σε τρία από τα έξι ματς που έχει δώσει (!!). Παράλληλα, αποτελεί την ομάδα με τον καλύτερο συντελεστή γκολ ανά τελική προσπάθεια με 0,26.

Στον κομμάτι των λαθών τώρα το «τριφύλλι» έχει σημαντικά λιγότερα λάθη στην έδρα του απ' ότι στα εκτός έδρας ματς, αφού έχεις μόλις 31 ανά ματς σε σχέση με τα 51,3 ανά αγώνα στα οποία υποπίπτει στην δεύτερη περίπτωση. Κάτι που φαίνεται και στα παιχνίδια που έχει παίξει, αφού και στα τρία, αντιμετώπισε πρόβλημα στην ανάπτυξή του, που χαρακτηριζόταν από αρκετές λάθος πάσες και επιλογές.

Μάλιστα, στα παιχνίδια αυτά εμφανίζει και περισσότερα κλεψίματα 30,3 ανά αγώνα έναντι σε 24,3 που πετυχαίνει όταν αγωνίζεται στην έδρα του, ένα αποτέλεσμα που προκύπτει επίσης από τα πολλά λάθη που κάνει, αφού όταν αλλάζει πολλές φορές κατοχή η μπάλα είναι πιο εύκολο να κάνεις περισσότερα κλεψίματα. Όταν παίζει στην Λεωφόρο από την άλλη επειδή έχει την κατοχή και την πρωτοβουλία των κινήσεων και αναπτύσσεται πολύ πιο οργανωμένα είναι λογικό να κάνει λιγότερα λάθη και άρα να χρειάζεται να πιέσει λιγότερες φορές για να κλέψει την μπάλα.

Πάντως, οι «πράσινοι» αποτελούν την κορυφαία ομάδα στον συγκεκριμένο τομέα στο πρωτάθλημα με 164.

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζει περισσότερα γεμίσματα στα εκτός έδρας ματς (20/56 ήτοι 35,7%) με την επιτυχία να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τα εντός έδρας παιχνίδια (16/43 ήτοι 37,2%). Η ειδοποιός διαφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι πως στην Λεωφόρο η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παίζει περισσότερο κάθετο ποδόσφαιρο, όπως ο ίδιος επιθυμεί, κι επομένως το μέτριο ποσοστό στα γεμίσματα δεν την επηρεάζει, ενώ όταν αγωνίζεται εκτός αυτό δεν συμβαίνει σε ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα το «τριφύλλι» να... πέφτει περισσότερο στην ανάγκη των γεμισμάτων. Τα περισσότερα γεμίσματα στα εκτός «επισύρουν» και περισσότερα κερδισμένα κόρνερ για τους «πράσινους» που φτάνουν τα 4 ανά παιχνίδι σ' αυτά σε αντίθεση με τα μόλις τα 1,7 εντός.

Σε ισορροποία βρίσκονται τα φάουλ στα οποία υποπίπτει το «τριφύλλι» εντός (14,3) κι εκτός έδρας (12,7), πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς πως στην Λεωφόρο έχει περισσότερο τον έλεγχο των αγώνων σε σχέση με εκτός και καταδεικνύει ένα μέρος του προβλήματος, αφού θα έπρεπε οι «πράσινοι» να διαπράττουν περισσότερα φάουλ στα εκτός, αν συνυπολογίσει κανείς και το προφίλ των αντιπάλων στους αγώνες που έδωσε εκτός, μιας και δύο από τα τρία παιχνίδια ήταν ντέρμπι με Άρη και Ολυμπιακό και το τρίτο ήταν στην πολύ σκληρή έδρα του ΠΑΣ Γιάννενα.

Παρακάτω βλέπουμε τον πίνακα με τα στατιστικά του Παναιθηναϊκού, που φανερώνει τα πεπραγμένα της ομάδας στα τρία εντός και τα τρία εκτός έδρας ματς της κατά μέσο όρο:

 Παναθηναϊκός

Στατιστικά

Εντός

Εκτός

Γκολ

4,3

0

Γκολ Κατά

0,7

0,7

Ασίστ

1,7

0

Τελικές προσπάθειες

10,7

6

Σουτ εντός περιοχής

6

2

Σουτ εκτός περιοχής

3,3

2

Κεφαλιές

1,3

2

Αποκρούσεις

4

3

Επεμβάσεις

15,3

16,3

Κλεψίματα

24,3

30,3

Φάουλ

14,3

12,7

Οφσάιντ

1,3

1,7

Κόρνερ

1,7

4

Λάθη

31

51,3

Γεμίσματα

16/43

20/56

Η διαφορά στην εικόνα της ομάδας στα εντός και στα εντός έδρας παιχνίδια, όπως φανερώνεται απ' όλα όσα καταθέσαμε παραπάνω, είναι μεγάλη και αυτό είναι σίγουρα κάτι που προβληματίζει και τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε στην Λεωφόρο μία ομάδα που θα μπορούσε να κάνει πορεία πρωταθλητισμού και στα εκτός μία ομάδα, που σίγουρα δεν είναι για την πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Φυσικά, κανείς δεν παραγνωρίζει πως οι αντίπαλοι που αντιμετώπισε στα εκτός έδρας ματς ήταν μεγαλύτερης δυσκολίας, όμως αυτό που προβληματίζει περισσότερο στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο είναι το πως παρουσιάστηκε η ίδια ομάδα σ' αυτά τα ματς και όχι η δυναμικότητα του αντιπάλου. 

Ο Γιοβάνοβιτς και οι συνεργάτες του ξέρουν πως αν το «τριφύλλι» καταφέρει να ακολουθήσει την «συνταγή» της Λεωφόρου και στα περισσότερα εκτός έδρας ματς θα μπορέσει να πάρει αρκετές νίκες μετατρέποντας τους «πράσινους» σ' ένα από τα φαβορί για την κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος και ως αποτελέσμα αυτού την απόκτηση ενός εκ των τεσσάρων «εισιτηρίων» που εξασφαλίζουν την πολυπόθητη έξοδο στην Ευρώπη!

NEWSROOM | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

X