Η απίθανη 18χρονη Έμα Ραντουκάνου ήταν απλά... ισοπεδωτική και άφησε την Μαρία εκτός τελικού US Open σε μόλις 83 λεπτά.

0-2

Η 18χρονη Έμα Ραντουκάνου είναι το κορίτσι-θαύμα από την Βρετανία. Προερχόμενη από τα προκριματικά, έχει 9 νίκες χωρίς να χάσει σετ και έβαλε «φρένο» στην πορεία της Μαρίας Σάκκαρη στο US Open, κερδίζοντάς την στον ημιτελικό με 2-0 (6-1, 6-4).

H Μαρία αναγκάστηκε να παίξει σε όλο το παιχνίδι πίσω από το δεύτερο σερβίς (52% περασμένα πρώτα) και δεν μπόρεσε να απορροφήσει την πίεση της Βρετανίδας με τις επιστροφές από το backhand. Χωρίς πρώτο σερβίς υπέπεσε και σε λάθη, με το φόρχαντ να μη λειτουργεί. Με 33 αβίαστα για μόλις 17 winners τελείωσε η Σάκκαρη, 16 winners με 17 λάθη η Έμα. Η Ελληνίδα αποχαιρετά την διοργάνωση με το Νο13 της παγκόσμιας κατάταξης στις αποσκευές της, το υψηλότερο που έχει βρεθεί τενίστρια από τη χώρα μας, ξεπερνώντας το «14» της Λένας Δανιηλίδου.

Στον τελικό θα συναντήσει μια σχεδόν συνομήλική της, την 19χρονη Λέιλα Αν Φερνάντεζ, σε μία teenager «μονομαχία» για τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας τους.

Πρώτο σερβίς υπό εξαφάνιση

Η Σάκκαρη μπήκε με το «πρέπει» της νίκης να κάνει φανερή την παρουσία του στα χτυπήματά της. Η Ελληνίδα δεν έβαλε κανένα πρώτο σερβίς στις πρώτες πέντε της απόπειρες, έχασε τα πρώτα της 7 μπρέικ πόιντ και μοιραία βρέθηκε πίσω με 3-0 και μετέπειτα με 4-0 στα γκέιμ. Το φόρχαντ της δεν είχε τον απαιτούμενο ρυθμό και τα αβίαστα λάθη δεν της επέτρεπαν να επιβληθεί από τη βασική, με την Ραντουκάνου να εκμεταλλεύεται τα δεύτερα σερβίς της Μαρίας, αφού επέστρεφε μέσα από το κορτ, παίρνοντας την μπάλα γρήγορα στην αναπήδηση.

Η Ραντουκάνου αιφνιδίασε την αγχωμένη Σάκκαρη, που δε γινόταν να ανταποκριθεί χωρίς πρώτο σερβίς στο παιχνίδι. Είχε στο σετ μόλις 43% περασμένα πρώτα (10/23) και 16 αβίαστα λάθη, αφού οδηγήθηκε σε κακές επιλογές όταν η Ραντουκάνου αμύνθηκε της βασικής γραμμής της, περιορίζοντας τα δικά της λάθη στα 8. Η 18χρονη έκλεισε το σετ στο εμφατικό 6-1.

Το «κλειδί» των επιστροφών στα δεύτερα σερβίς

Η Σάκκαρη έπεφτε σταδιακά στην... παγίδα, όταν έβλεπε την Ραντουκάνου να επιστρέφει όλα τα ράλι, έχοντας και μεγάλη ποικιλία στα χτυπήματά της. Πότε με σλάις και πότε με φλατ άλλαζε τον ρυθμό στα ράλι και όσο η Σάκκαρη δεν έβρισκε τα μεγάλα σερβίς, «φούσκωνε» με αυτοπεποίθηση. Οι επιστροφές της Βρετανίδας έβαλαν μεγάλη πίεση στην Μαρία, που δεν μπορούσε σε κανένα σημείο να ανταποκριθεί στα ράλι των 0-4 χτυπημάτων, ενώ και στα μεγαλύτερα ήταν, συνήθως, αυτή που έκανε πρώτη το λάθος.

Το προβάδισμα με μπρέικ από το 3ο γκέιμ του 2ου σετ ήταν η σφραγίδα, αφού η Ραντουκάνου έκανε ό,τι ήθελε στο κορτ. Όσο η Σάκκαρη δεν έβαζε πρώτο σερβίς, τόσο η Έμα «τρομοκρατούσε» το δεύτερο. Αυτός ήταν και ο καθοριστικότερος παράγοντας της αναμέτρησης. Εκεί, η Ραντουκάνου κατάφερε να βάλει αμφιβολίες στην Σάκκαρη, που τα είχε χύμα της ήρθαν και τσουβαλάτα, καθώς χωρίς την ασφάλεια του σερβίς, δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα με την 18χρονη, η οποία είχε τις απαντήσεις στα ράλι.

Η Βρετανίδα πέτυχε και να μικρύνει τους πόντους, αλλά και να αντέξει στα μεγαλύτερης διάρκειας ράλι. Δύο σε ένα νοικοκυρεμένα για την Έμα που συνέχισε να κάνει ζημιά με τις επιστροφές και έφτανε συνεχώς σε νέα μπρέικ πόιντ. Η Σάκκαρη κρατήθηκε με νύχια και με δόντια στο ματς, αλλά συνέχισε να κυνηγάει χίμαιρες, αφού το μεγάλο της «όπλο», το σερβίς στο Τ, ήταν σε έλλειψη και όσο σημάδευε το μπάκχαντ, τόσο μεγάλωναν τα προβλήματα.

Το μοτίβο δεν άλλαξε και η 18χρονη απλά κρατούσε, με άνεση, τα σερβίς της, φτάνοντας στο 6-4 και στο εμφατικό 2-0 που της χαρίζει μία θέση στον τελικό του US Open. Η Ραντουκάνου γίνεται η νεαρότερη τενίστρια σε τελικό σλαμ από το 2004 και η πρώτη που φτάνει σε έναν τέτοιο από τα προκριματικά.

Αντίπαλός της το Σάββατο η κατά πολύ... λίγο μεγαλύτερή της Λέιλα Αν Φερνάντεζ.