ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ SPORTDAY > ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ > Με το φτωχό μου το μυαλό ...λέω εγώ
Με το φτωχό μου το μυαλό ...λέω εγώ
Παρασκευή 03/05/2013
Oμολογώ ότι δεν έχω ιδέα πόσο κοστίζει ολόκληρος ο ΟΠΑΠ ή κάποιο ποσοστό του.

Υποθέτω ότι κοστίζει όσα ακριβώς δίνουνε για να τον πάρουνε, αλλά η λογική όλου του κόσμου σταματάει στην Ελλάδα. Θα στοίχιζε λιγότερα, αν δεν πουλιόταν με τον μονοπωλιακό χαρακτήρα που έχει.  

 

«Αλλά ο ΟΠΑΠ είναι επικερδής», λένε οι κρατιστές. Προφανώς αν μια εταιρεία στοιχήματος είναι μονοπώλιο, έχει τη μεγαλύτερη γκανιότα από τις ξένες, είναι η μόνη με outlets -και έτσι γίνεται η μόνη που μπορεί να πάρει στοίχημα χωρίς πιστωτική κάρτα- θα είναι επικερδής. Για τον παίκτη φυσικά δεν είναι επικερδές να μπορεί να παίξει μόνο σε μια εταιρεία από την οποία παίρνει λιγότερα από το αν έπαιζε σε άλλες, αλλά ποιος τον πηδάει τον παίκτη. Επικερδής κρατική επιχείρηση είναι μία επιχείρηση που παίρνει λεφτά από τους πολίτες για να τα δώσει στους κομματικούς, που βολεύονται σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

 

Εδώ παρουσιάζεται η ΕΡΤ, που το 90%+ των εσόδων της είναι από το τέλος μέσω ΔΕΗ, σαν επικερδής. Φτάνοντας στον παραλογισμό η ΕΡΤ να είναι επικερδέστερη αν σταμάταγε να δουλεύει.

 

«Ο ευαίσθητος τομέας του τζόγου πρέπει να μείνει κρατικός», είναι το επόμενο επιχείρημα. Για να μη στήνονται ματς; Τόσα χρόνια που στηνόντουσαν ματς και η ΦΙΦΑ έστελνε έγγραφα, ενδιαφέρθηκε κάποιος από τον ΟΠΑΠ; Επαιξε κάποιον ρόλο, έστω και βοηθητικό, ο ΟΠΑΠ στις αποκαλύψεις για τα στημένα; Για τα ματς της Super League που δεν μπαίνουν στο κουπόνι, ενημέρωσε τον εισαγγελέα αυτός που τα απέκλεισε για τις πληροφορίες ή τις υποψίες του; Μια χαρά βολεμένος ήταν ο ΟΠΑΠ στον βούρκο των στημένων και το «δικά μου είναι τα λεφτά για να ασχοληθώ» ίσχυε όπως και σε όλο το Δημόσιο. Ο ΟΠΑΠ έδινε λεφτά για να ενισχύει τη Β' Εθνική, ενώ δεν έβαζε ματς στο κουπόνι του.

 

Το κακό μαντάτο από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ είναι ότι έρχεται το τέλος της εποχής που όποια πονεμένη ομάδα δεν έβρισκε για χορηγό ούτε το «Κομμωτήριο Ζαν και Ταρζάν» ήξερε ότι θα έχει τον ΟΠΑΠ για αποκούμπι. Εδώ βέβαια με το δίκιο τους οι ομάδες θα πρέπει να πιέσουν για την άμεση κατάργηση του μονοπωλίου στη διαφήμιση των εταιρειών στοιχημάτων, ώστε η αγορά να γίνει ανταγωνιστική.

 

Μαύρη είναι η ημέρα και για το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υφυπουργείο Πολιτισμού που είχαν τον ΟΠΑΠ για τα ταμεία. Ο ΟΠΑΠ έχει χρηματοδοτήσει από πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Φλώρινα, σωματεία σκακιού στην Αχαΐα με ρεκόρ τη βυζαντική έκθεση του Μπενάκη που την είχε χρηματοδοτήσει με 3,5 εκατομμύρια. Επί υπουργίας Paul Geroulanos, όταν στο Μπενάκη πρόεδρος ήταν η μητέρα του.

 

Μαύρη είναι για τους διάφορους εκβιαστούληδες, πωλητές λαδιού, φιδιών και έμμισθα μέλη επιτροπών που για δεκαετίες έβγαλαν το κατιτίς τους, απειλώντας ότι θα γράφουν κάθε μέρα ή πουλώντας ανύπαρκτο know how. «Από το να τον έχω και να μου γράφει, δεν του δίνω κάτι ή δεν τον βάζω σε μια επιτροπή να σκάσει», ήταν η πολιτική του ΟΠΑΠ από τη μεταπολίτευση και δώθε. Μια εύκολη απόφαση αφού «μήπως δικά μου είναι τα λεφτά και θα τα βγάλω από την τσέπη μου;». Αντίθετα, για τον επενδυτή τα λεφτά δίνονται από την τσέπη του. Από το να έχει να πληρώνει 30 κηφήνες για να του δίνουν τα προγνωστικά του Ladbroke's και του William Hill σαν δικά τους.

 

Τέλος, μαύρη και άραχλη είναι η μέρα για τις εφημερίδες που παίρνανε τις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ σε ποσοστό που δεν δικαιολογούσαν ούτε το κοινό ούτε η κυκλοφορία τους. Sorry boys, αλλά με την πώληση του ΟΠΑΠ δεν νιώθω ότι χάνεται ένα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, αλλά από τα τελευταία ανεξέλεγκτα κρατικά ταμεία.

 

Περί... φιλέτων

 

Με γοητεύει η φράση «θέλουν να αγοράσουν τα φιλέτα από το Δημόσιο», που επαναλαμβάνεται σε κάθε προσπάθεια πώλησης δημόσιας ιδιοκτησίας από το κράτος. Ιδιοκτησίας και όχι περιουσίας, όπως επικοινωνιακά επαναλαμβάνεται για να φανεί ότι οι Έλληνες χάνουν κάτι κερδοφόρο. Εκτός αν περιουσία είναι τα Ολυμπιακά Ακίνητα, τα οποία το κράτος πληρώνει για να συντηρούνται και να φυλάσσονται χωρίς την παραμικρή ιδέα εκμετάλλευσης. Περιουσία είναι κάτι που αφήνει λεφτά και όχι κάτι που ποτέ δεν άφησε και ποτέ δεν πρόκειται να αφήσει.  

 

Ο ΟΠΑΠ ξεκίνησε το 1958 με το σύνθημα ότι τα κέρδη θα πηγαίνουν στον αθλητισμό. Μετά έγινε στον «αθλητισμό και τον πολιτισμό», μια που πολιτισμός είναι από τα μπαλέτα του Μορίς Μπεζάρ μέχρι το πανηγύρι της Κουτσούφλιανης, οπότε όπου και να τα δίνανε οι υπουργοί μέσα ήτανε και τώρα πάμε «για τον ιδιοκτήτη». Καθαρά πράγματα, εκτός αν υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο Μελισσανίδης θα δίνει τα κέρδη του σε μπαλέτο. Καθαρά πράγματα και αν φορολογείται κανονικά και πληρώνει τους φόρους του, μια χαρά. Οχι όμως και για όλους.

 

Πριν περάσει μισάωρο από τη συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει ανακοίνωση με ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία. Οπως το «σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε ημέτερους». Αφήνοντας την απορία. Υπήρξε κάποιος που δεν ήταν ημέτερος, ενδιαφέρθηκε και αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό; Και αν υπήρχε, πώς δεν έκανε καταγγελία, μια που είχε ολόκληρο κόμμα να τον στηρίζει;

 

Το δεύτερο σημείο ήταν το «οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι να δοθούν πεσκέσι σε κομματικούς φίλους». Εδώ το φτωχό μου το μυαλό βαράει μπιέλα. Αν ο ΟΠΑΠ μείνει κρατικός, θα προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό;

 

Ο ΟΠΑΠ είναι πολύτιμο μαγαζί σε ένα κόμμα που θα βασιστεί στο κράτος. Ο Μελισσανίδης, λόγω κόντρας με Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή έχει δικηγόρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη, είναι εχθρός. Μην όμως καταστραφεί και η λογική ότι για έρθουν στην Ελλάδα επενδύσεις, οι επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν κρατικές.  Και μην ξεχνάτε! Μπορείτε να έχετε καθημερινά ολόκληρη τη SPORTDAY στον υπολογιστή, στο tablet ή στο κινητό σας απλά και οικονομικά! Δείτε πως εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

UpDown

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ SPORTDAY

ΣΤΗΛΕΣ SPORTDAY.GR

 • «Μνηστήρας» για Γκέκα

  «Μνηστήρας» για Γκέκα

  Η Ακίσαρσπορ αποτελεί παρελθόν για τον Γκέκα, αλλά δεν αποκλείεται το μέλλον του να είναι και πάλι στο τούρκικο πρωτάθλημα, καθώς βρίσκεται στη μεταγραφική λίστα της Καρσίγιακα.

 • Θανάσης Παπάζογλου: Ποτέ μη λες ποτέ...

  Θανάσης Παπάζογλου: Ποτέ μη λες ποτέ...

  Στα 19 του (μόλις) άγγιξε το ευρωπαϊκό όνειρο. Οκτώ χρόνια μετά του έρχεται ως μάννα εξ ουρανού, αποτελώντας την πρόκληση της καριέρας του.

 • Η γκολάρα του Τσόρι (video)

  Η γκολάρα του Τσόρι (video)

  Γκολ που σπάνια μπαίνει σε ελληνικό γήπεδο και ένα από τα πιο όμορφα που έχουν σημειωθεί σε τελικό Κυπέλλου στη χώρα μας έβαλε ο Τσόρι Ντομίνγκες στο ματς του Ολυμπιακού με την Ξάνθη.

 • Χαμένοι στη μετάφραση…

  Χαμένοι στη μετάφραση…

  Μάγκες, την καλημέρα μου! Υποβάλλω τα σέβη μου και μπουκάρω χωρίς περιστροφές στο παρασύνθημα. Ορισμένοι στην ΕΠΟ μπερδεύονται χωρίς... να το θέλουν.

ΣΤΗΛΕΣ SPORTDAY